Papa Francisc s-a întâlnit joi, 26 noiembrie 2015, la Nairobi, cu persoanele consacrate din Kenya. – AFP


 27 noiembrie 2015. În urmarea lui Isus, “se intră pe ușă, nu pe fereastră”. Aceasta este imaginea folosită de Papa Francisc în discursul adresat persoanelor consacrate kenyene, cu care s-a întâlnit joi, în cursul după-amiezii, la Saint Mary School, din Nairobi. Pontiful a subliniat că Isus nu trebuie urmat din ambiție sau din interes personal, amintind totodată că Biserica nu este o firmă, toți discipolii lui Cristos fiind chemați să-i slujească pe alții, nu să se folosească de aproapele.
Papa a ales să vorbească liber, în limba spaniolă, în precedență fiind salutat de mons. Anthony Ireri Mukobo, președintele Comisiei pentru cler și persoane consacrate, din cadrul Conferinței Episcopale din Kenya, salut urmat de două mărturii.

Adresându-se preoților, călugărilor și călugărițelor, Papa Francisc s-a oprit asupra vocației, a modului în care începe parcursul pregătit de Domnul pentru persoanele consacrate, insistând asupra autenticității în urmarea lui Cristos și a necesității onestității, astfel încât viața consacrată să nu devină o cale a succesului personal:

Nu se intră în viața consacrată “pe fereastră”
“En la vida del seguimiento de Jesús no hay lugar ni para la propia ambición…”
“În urmarea lui Isus Cristos, atât pe calea preoției cât și a vieții consacrate, se intră pe ușă! Iar ușa este Cristos. El cheamă, El începe și duce la bun sfârșit lucrarea. Însă, există unii care vor să intre pe fereastră…, acest lucru nefiind folositor. Dacă știți vreun coleg sau vreo colegă care a intrat pe fereastră [pe calea urmării lui Cristos], îmbrățișați-i și explicați-le că este mai bine să plece și să-l urmeze pe Dumnezeu din altă parte, căci nu ajunge niciodată la bun sfârșit o lucrare care nu a fost începută de însuși Isus, cu intrarea pe ușă”.

În Biserică, nu există loc pentru ambiții personale
Urmarea în mod autentic a lui Cristos trebuie să conducă la “conștientizarea faptului de a fi aleși”. Pontiful s-a referit și la persoanele care nu știu de ce le cheamă Dumnezeu, dar care simt chemarea. Mergeți liniștiți, i-a încurajat Papa, Dumnezeu vă va ajuta să înțelegeți de ce v-a chemat. În schimb alții vor să-l urmeze pe Dumnezeu din interes, Papa atrăgând atenția asupra tentației de a-l urma pe Isus din ambiție, din dorința obținerii banilor sau a puterii, o astfel de ispitire fiind semănată în inimă și crescând asemenea neghinei.

“Pe calea urmării lui Isus nu este loc nici pentru ambiții personale, nici pentru bogății, nici pentru dorința de a deveni o persoană importantă. Isus se urmează până la ultimul pas al vieții sale pământești, adică până pe Cruce. Isus îți aduce Învierea, însă tu trebuie să ajungi până pe Cruce. Vă spun acest lucru cu seriozitatea de rigoare întrucât Biserica un este o întreprindere, nu este o organizație neguvernamentală. Biserica este un mister: este misterul privirii lui Isus asupra fiecăruia dintre noi, o privire prin care ne spune: “Vino, urmează-mă!”

Adresându-se preoților, călugărilor și călugărițelor la Nairobi, Pontiful a subliniat că vocația, chemarea la a-l urma pe Cristos nu implică în mod automat și sfințenia respectivei persoanei, calea urmării lui Cristos fiind plină de căderi. Însă, în aceste situații, este indispensabilă conștientizarea stării de păcat, plângerea pentru propriile păcate și căderi, ridicarea și continuarea urmării lui Cristos.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia