John Powell SJ: Secretul păstrării iubirii

Publicatla 25 November 2015
24.11.2015, Iași (Catholica) – La Editura Sapientia din Iași a apărut recent cartea Secretul păstrării iubirii. Cum să îmbunătățești relațiile afective cu ajutorul dialogului, scrisă de John Powell SJ și tradusă în limba română de Augusta-Maria Flonta. Cartea apare în colecția „Creștinism în contemporaneitate”, formatul 14×20 cm, are 180 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Creșterea noastră umană și spirituală este caracterizată de faptul că, trăind cu înțelepciune evenimentele vieții noastre, ni se revelează înțelesuri și semnificații autentice, adevărate răspunsuri la întrebările cele mai profunde. Tocmai acest lucru l-a determinat pe autor să redacteze această carte și să împărtășească cu cititorii săi concluzia unei experiențe de viață: iubirea se păstrează cultivând dialogul cu cel de lângă noi. Încă de la începutul cărții, John Powell se vede nevoit să afirme că ființa umană este una supusă unor condiționări de ordin afectiv, o relație în lanț care determină întreaga imagine pe care o avem despre noi înșine: trebuințe-alegeri-dependențe. Totuși, autorul îndreaptă întreaga atenție asupra valorii necondiționate a fiecărei persoane, unică și dotată cu „valori excepționale”. A identifica trebuința fundamentală a omului ca fiind iubirea de sine adevărată și profundă conduce la înlăturarea dependențelor și însănătoșirea alegerilor noastre.

În al doilea capitol este pusă în evidență puterea vindecătoare a iubirii, precum și calitatea ei de a favoriza schimbarea și creșterea umană cu scopul de a atinge deplinătatea existenței, expresie a gloriei maxime a lui Dumnezeu. Autorul caută să definească realitatea dinamică a iubirii propunând în acest sens o „anatomie” a dragostei alcătuită din șapte argumente dezvoltate și dezbătute pe larg. Fiecare persoană este un mister și de aici pornește dificultatea unei relații care să aibă la bază iubirea cu adevărat autentică. În al treilea capitol, autorul constată că iubirea presupune și se realizează fundamental în actul de a împărtăși misterul propriei persoane prin dialog. Înainte de a intra în dialog cu celălalt, John Powell propune, în cel de-al patrulea capitol, un drum interior de re-cunoaștere a emoțiilor noastre. Sub semnul încrederii în propria valoare personală suntem invitați să identificăm influența pe care multe dintre emoțiile noastre o exercită asupra celuilalt pentru a reuși o corectă orientare a acestora.

Al cincilea capitol condensează întregul mesaj al cărții: toată iubirea pe care o facem să crească în viața proprie se poate păstra doar prin dialog( Pâinea cea de toate zilele a dialogului). Departe de a fi o înșiruire sistematică de reguli, acest capitol tratează situații și situații punând accent pe atitudini fundamentale precum: libertatea, responsabilitatea, acceptarea diferențelor etc. Toate acestea conduc spre o veritabilă cultură a întâlnirii. Rod al reflecțiilor proprii, volumul se încheie cu îndemnuri practice, exerciții de dialog, produse cel mai adesea într-un adevărat „laborator pentru viață”: aici, autorul a verificat și a dovedit utilitatea teoriilor și a acțiunilor recomandate în această lucrare.

Cui se adresează această carte? Deoarece munca cu noi înșine și stabilirea de relații sănătoase între noi și ceilalți este un efort continuu, cartea se adresează tuturor celor care au curajul să pornească pe un drum de cunoaștere personală și de relaționare sănătoasă, pentru a ajunge la deplinătatea propriei existențe. (prezentare semnată de David Eduard Cristian)

Sursa: vedeţi aici

Exprimaţi-vă opinia