Papa Francisc i-a primit în audienţă joi, la ora prânzului, în Aula Sinodului din Vatican, pe cei circa 550 de participanţi la cea de-a 30-a Conferinţă internaţională organizată de Consiliul Pontifical pentru Operatorii Sanitari. – ANSA


 19 noiembrie 2015. Papa Francisc i-a primit în audienţă joi, la ora prânzului, în Aula Sinodului din Vatican, pe cei circa 550 de participanţi la cea de-a 30-a Conferinţă internaţională organizată de Consiliul Pontifical pentru Operatorii Sanitari.
Cu tema „Cultura sănătăţii şi primirea în serviciul omului şi al planetei”, evenimentul se desfăşoară între 19 şi 21 noiembrie.

În discursul adresat participanţilor, Pontiful a pus accentul pe valoarea vieţii şi, într-un mod şi mai pronunţat, pe iubirea faţă de viaţă. Aceste valori – a explicat – îşi află actualizarea, într-un mod de neînlocuit, devenind aproapele celuilalt, apropiindu-se şi îngrijindu-se de cei care suferă chinuri trupeşti şi sufleteşti, toate aceste acţiuni caracterizând pastoraţia sănătăţii.

Pontiful a subliniat totodată că atenţia deosebită îndreptată spre cei care suferă reprezintă comportamentul caracteristic din timpul Jubileului Milostivirii, un moment de har care ne cheamă pe toţi la apropiere faţă de fraţii şi surorile care suferă.

Cea de-a 30-a Conferinţă internaţională se desfăşoară în contextul împlinirii a două decenii de la publicarea Scrisorii enciclice „Evangelium vitae”, a sfântului Ioan Paul al II-lea, document la care s-a referit, în discursul său, şi Papa Francisc:

•„În ‘Evangelium vitae’ se pot individualiza elementele constitutive ale culturii sănătăţii: primirea, compasiunea, înţelegerea şi iertarea. Acestea sunt atitudinile obişnuite ale lui Isus faţă de mulţimea persoanelor nevoiaşe care se apropie de el în fiecare zi: tot felul de bolnavi, păcătoşi publici, posedaţi, persoane marginalizate, săraci, străini.”

Cele patru atitudini privitoare la inviolabilitatea vieţii, ce constituie cultura sănătăţii, sunt numite „exigenţe pozitive”, în viaţa şi activitatea publică a lui Isus cele patru atitudini – primirea, compasiunea, înţelegerea şi iartarea – manifestându-se în toată amploarea şi profunzimea.

Pentru a fi pe deplin aproapele celuilalt este necesară asumarea responsabilităţii obligatorii faţă de creaţie şi faţă de „casa comună” căreia îi aparţinem cu toţii, a evidenţiat de asemenea Pontiful, referindu-se la enciclica „Laudato si’”.

Vorbindu-le celor circa 550 de participanţi la Conferinţa internaţională destinată operatorilor sanitari, Papa Francisc şi-a exprimat speranţa ca lucrările şi dezbaterile din aceste zile să acorde atenţie şi acţiunii factorilor de mediu asupra aspectelor legate, în primul rând, de sănătatea fizică, psihică, spirituală şi socială a persoanelor, îndemnând la o atenţie deosebită faţă de populaţiile care suferă daune majore din cauza degradării mediului, daune grave şi uneori permanente provocate sănătăţii.

La final,invocând mijlocirea Maicii Domnului – aducătoare de sănătate celor bolnavi – Papa Francisc îi îndeamnă pe cei care lucrează în domeniul sanitar să-i încredinţeze Preacuratei eforturile lor zilnice în favoarea celor suferinzi.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia