Simpozionul cu tema “Priorităţi în formarea permanentă a persoanelor consacrate de astăzi” este organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iaşi şi de Centrul social “Gaudium et Spes” şi se va desfăşura în zilele de 21 şi 22 noiembrie 2015, la sediul Centrului “Gaudium et Spes” din Traian, jud. Neamţ.

Papa Francisc ne sugerează, în scrisoarea apostolică către toţi consacraţii cu ocazia Anului Vieţii Consacrate, semnată la 28 noiembrie 2014, la nr. 5: “Aştept ca fiecare formă de viaţă consacrată să se întrebe cu privire la ceea ce Dumnezeu şi omenirea de astăzi cer… În acest An nimeni n-ar trebui să se sustragă de la o serioasă verificare cu privire la prezenţa sa în viaţa Bisericii şi cu privire la modul său de a răspunde la întrebările continue şi noi care se ridică în jurul nostru, la strigătul săracilor”.

Tematica priorităţilor se situează predominant în cadrul “aşteptărilor” sugerate de Sfântul Părinte în scrisoarea sa ca posibil subiect de reflecţie. Între acestea, papa Francisc enumeră: a fi profeţi (nr. 2), a fi persoane de comuniune (nr. 3), a fi capabili de a evangheliza periferiile existenţiale (nr. 4).

Aceste priorităţi au fost, de altfel, amintite şi de Excelenţa sa cardinalul João Braz de Aviz, prefectul Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, în ziua 18 aprilie 2015, la Luncani.

După cuvântul de salut al ES Petru Gherghel, episcop de Iaşi, de-a lungul celor două zile vor interveni următorii relatori: ES Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla; pr. Emilian Cătălin, OFMConv., ministru provincial; pr. Florin Silaghi, SJ; sr. Ruth Casey, FCJ şi Anca Frona, preşedinta ACRO.

Programul întâlnirilor va începe sâmbătă, 21 noiembrie 2015, la 9.30, şi se va încheia duminică, după prânz. Intervenţiile vor dura circa 45 de minute şi vor fi urmate, după o scurtă pauză, de discuţii libere pe marginea subiectului abordat.

Ne oferiţi o mai bună posibilitate de organizare, dacă ne comunicaţi participarea dumneavoastră, folosind unul dintre următoarele mijloace de contact:

– email Centru: gaudiumetspestraian@gmail.com

– pr. Corneliu Berea: corneliubereasvd@gmail.com sau tel. 0727/174499.

Pr. Corneliu Berea, SVD

 

Exprimaţi-vă opinia