pr. Mario de Franca Miranda SJ16.11.2015, Vatican (Catholica) – Astăzi la amiază, a avut loc o conferință de presă în Vatican de prezentare a Premiului Ratzinger, instituit de Fundația Joseph Ratzinger-Benedict XVI, premiu care pe 21 noiembrie va fi oferit prof. Nabil el-Khoury, din Liban, și pr. Mario de Franca Miranda SJ, din Brazilia. Au luat cuvântul la conferință Arhiepiscopul Luis Francisco Ladaria Ferrer SJ, membru al comitetului științific al Fundației, Mons. Giuseppe Scotti, președintele Fundației, și prof. Pietro Luca Azzaro, secretar executiv.

Nabil el-Khoury este profesor de filozofie și literatură comparată la Universitatea Libaneză din Beirut, unde a predat din 1977, precum și la Universitatea din Tubingen, Germania. Este de asemenea traducătorul în arabă al operei semnate de Joseph Ratzinger-Benedict XVI. A ținut cursuri la Universitatea Eberhard Karls din Tubingen, la Universitatea Catolică Eichstatt-Ingolstadt, la Universitatea Johannes Gutenburg din Mainz și la Universitatea Freiburg, Germania, respectiv la Universitatea din Salzburg, Austria.

Pr. Mario de Franca Miranda SJ a început să predea la Facultatea de Teologie a Universității Catolice Pontificale din Rio de Janeiro, în 1974, fiind profesor de teologie sistematică, iar apoi la Facultatea iezuită de Teologie din Belo Horizonte, unde în 1990 a fost numit rector. S-a întors la prima facultate în 1993, fiind decan între 2001 și 2003. În ultimii ani s-a dedicat studiilor ecleziologice. A ținut cursuri în diferite Dieceze din Brazilia, colaborând intens cu Conferința Episcopală Braziliană. A fost de asemenea membru al Comisiei Teologice Internaționale, din Vatican, timp de două mandate, între 1992 și 2003, pe atunci sub conducerea Cardinalului Joseph Ratzinger.

În discursul său, Arhiepiscopul Luis Francisco Ladaria Ferrer SJ a subliniat că decizia continuă să lărgească orizonturile. „Într-adevăr, de la început Premiul Ratzinger a fost dat unor teologi de diferite naționalități: Italia, Franța, Spania, Germania, Marea Britanie, Polonia și SUA, iar în virtutea spiritului ecumenic ce inspiră Fundația, acest premiu important a fost dat și unor reprezentanți ai altor confesiuni creștine. Anul acesta amândoi câștigătorii sunt catolici, dar nici unul nu aparține așa-numitei ‘lumi occidentale’. […] Cu aceste două figuri, lista teologilor care au primit pe merit Premiul Ratzinger este îmbogățită nu doar cantitativ, ci și calitativ.”

Exprimaţi-vă opinia