Papa Francisc, în Domus Sanctae Marthae din Vatican, 16 noiembrie 2015. – OSS_ROM


 RV 16 noiembrie 2015. Gândirea unică şi umanismul care ia locul omului adevărat, Isus Cristos, distrug identitatea creştină. Să nu punem prăjină cărţii noastre de identitate: este îndemnul stăruitor al papei Francisc, la predica Liturghiei de dimineaţă, celebrată luni, 16 noiembrie a.c., în capela Casei „Sf. Marta” din Vatican.
Mondenitatea conduce la o «gândire unică» şi la apostazie
Pornind de la lectura zilei, din prima carte a Macabeilor, Pontiful aminteşte că aceasta relatează despre  „rădăcină perversă”, păcătoasă, care a apărut în acele timpuri: regele elen Antioh Epifan, feciorul regelui Antioh, care a impus unele practici păgâne în Israel „poporului ales”, adică „Bisericii din acel moment”. Papa Francisc comentează „imaginea rădăcinii care creşte sub pământ”:
• „Fenomenologia rădăcinii este aceasta: «Nu se vede, pare să nu facă niciun rău, dar apoi creşte şi arată adevărata ei faţă”. Este o «rădăcină raţională, ba chiar logică», ce i-a determinat pe câţiva israeliteni să se alieze cu naţiunile alăturate pentru a fi protejaţi: «De ce atât de multe diferenţe? De ce de când ne-am despărţit de ei ni s-au întâmplat atâtea rele? Să mergem ne alăturăm din nou lor, căci suntem la fel»”.  Pontiful explică această lectură cu trei cuvinte-cheie: „mondenitate”, „apostazie” şi „persecuţie”.
Mondenitatea înseamnă să facem ceea ce face toată lumea face, explică Papa, adică să spunem: „nu mai contează identitatea noastră creştină, suntem toţi identici”. În acest fel, foarte mulţi israeliteni „au renegat credinţa lor şi s-au îndepărtat de Sfânta Alianţă”. Iar „partea atât de raţională – suntem ca toată lumea, suntem normali – a devenit distrugerea”, continuă Succesorul lui Petru:
• „Apoi regele a prescris în toată împărăția sa ca toți să fie un singur popor – ideea unică, mondenă – și fiecare să abandoneze propriile obiceiuri. Toate popoarele s-au adaptat la ordinele împăratului. De asemenea, mulți evrei au acceptat cultul acestuia: să jertfească idolilor și să profaneze. Apostazie. Aşadar, mondenitatea conduce la gândire unică și la apostazie. Nu sunt permise diferențele: toţi sunt la fel. Și în istoria Bisericii, am văzut aceasta, a subliniat Papa, mărturisind că îi vine în minte ca exemplu schimbarea numelui la diferite sărbători religioase, precum Nașterea Domnului, care are un alt nume pentru a-i fi ştearsă identitatea”.

Umanismul de astăzi distruge identitatea creștină
În Israel au fost arse cărțile legii „și dacă cineva asculta legea, judecata regelui îl condamnat la moarte”. Aceasta este „persecuția”, care începe printr-o „rădăcină veninoasă”.
„Am fost întotdeauna impresionat – a spus Papa – de faptul că Isus, la Cina cea de Taină, în acea rugăciune lungă, se roagă pentru unitatea ucenicilor săi, și îi cere Tatălui să îi izbăvească de orice spirit lumesc, de orice mondenitate, pentru că aceasta distruge lumea; Spiritul lumesc conduce la o gândire unică”, a repetat Papa.
•„Se pornește de la o rădăcină, care poate fi mică, și se termină cu oroarea dezolării, în persecuție. Aceasta este înșelăciunea lumească. De aceea Isus cerea Tatălui ceresc, la Ultima Cină: «Tată, eu nu îţi cer să îi scoţi din lume, ci apără-i de lume», de această mentalitate, de acest umanism, care doreşte să ia locul omului adevărat – Isus Cristos – care vine să distrugă identitatea creștină și ne conduce la o gândire uniformă, gen «Toţi fac aceasta, noi de ce nu am face-o?». În aceste vremuri, aceasta trebuie să ne dea de gândit”.

Papa Francisc a invitat să medităm «Care este identitatea noastră?», dacă «este o identitate mondenă?» sau ne numim «creştini» doar pentru că am fost botezaţi şi provenim dintr-o ţară creştină. Pontiful a atenţionat că mondenitatea survine încet, creşte, este justificată și apoi contagiază: „creste ca rădăcina, este logică”, ne spune să „facem ca toţi oamenii, căci nu suntem atât de diferiți”. Mondenitatea caută întotdeauna o justificare, pentru ca în cele din urmă să provoace multe rele.

Feriți-vă de rădăcinile otrăvitoare care cresc și contagiază
• „Liturghia, în aceste ultime zile ale anului liturgic latin – spune Papa la începutul săptămânii – ne îndeamnă să ne ferim de «rădăcinile otrăvitoare» care ne «conduc departe de Dumnezeu»:
„Să ne rugăm Domnului pentru Biserică, pentru ca El să o păzească de orice formă de mondenitate, pentru ca Biserica să aibă întotdeauna identitatea dată ei de Isus Cristos; ca toți să avem identitatea pe care am primit-o prin botez, iar această identitate să nu fie aruncată, pentru că vrem să fim ca toți ceilalți, din motive de «normalitate». Fie ca Domnul să ne dea harul de a menține și păstra identitatea noastră creștină, împotriva spiritului mondenităţii care creşte, se justifică şi contagiază”.

(rv– M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia