Duminică, 15 noiembrie a.c., Papa Francisc a mers în vizită la biserica evanghelică luterană din Roma, aflată în strada Sicilia, pentru a participa la serviciul religios duminical de după-amiază. – RV


 16 noiembrie 2015. Duminică, 15 noiembrie a.c., Papa Francisc a mers în vizită la biserica evanghelică luterană din Roma, aflată în strada Sicilia, pentru a participa la serviciul religios duminical de după-amiază.
În cursul vizitei Pontifului la Comunitatea luterană din Roma s-a vorbit și despre atentatele de la Paris. Celor prezenți, Pontiful le-a spus că “până și numele lui Dumnezeu este folosit pentru a închide inimile”, amintind totodată că scandalul diviziunii poate fi depășit privind la Cristos și la Botezul comun.

Compasiune pentru victimele atentatelor teroriste și pentru rudele lor. Mâhnirea pentru tragedia care a lovit Parisul a răsunat în discursul de bun-venit adresat Papei de pastorul luteran Jens Martin Kruise. Succesiv, răspunzând la întrebările adresate de unii dintre cei prezenți, Pontiful a vorbit despre închiderea inimii, definind-o cauză a egoismului omenesc, a neacceptării celuilalt și, inclusiv, a violenței. Zidurile – a spus – sunt un monument al excluziunii și ne îndepărtează de Domnul.

“E urât lucru să ai inima închisă. Fratele meu, pastorul, a amintit despre [cele petrecute la] Paris: [cauzate de] inimi închise. Se folosește chiar și numele lui Dumnezeu pentru a închide inimile”.

Răspunzând întrebării unei luterane căsătorită cu un catolic care și-a exprimat dorința de a lua parte împreună la Cina Domnului, Papa a subliniat că, “având același Botez, trebuie să mergem împreună”. Acest aspect face parte din dialogul ecumenic ce trebuie continuat astfel încât să aducă rezultate.

La întrebarea ce îi place mai mult din misiunea de Pontif, adresată de un copil, Papa Francisc a răspuns:

“Îmi place să fiu un Papă în stilul unui paroh, în sensul slujirii. Mă simt bine când îi vizitez pe bolnavi, când vorbesc cu persoanele care se simt oarecum disperate, triste. [Îmi face bine] să stau de vorbă cu cei închiși. Ori de câte ori intru într-o închisoare, îmi pun întrebarea: ‘de ce ei și nu eu’? ”

După lectura din capitolul 25 al Evangheliei după Sfântul Matei, lectură prevăzută în calendarul liturgic luteran pentru duminică, 15 noiembrie, Papa a spus: “Care vor fi întrebările pe care ni le va face Domnul?” [în Ziua Judecății].

“… întrebările îi privesc pe cei săraci, pentru că sărăcia este în centrul Evangheliei. Isus nu consideră ca fiind un privilegiu faptul de a fi asemenea lui Dumnezeu, ci s-a anulat și s-a umilit până la sfârșit, până la moartea pe Cruce: aceasta este alegerea slujirii.”

Slujirea înțeleasă ca practică a compasiunii, a împărțirii cu celălalt, a aproprierii concrete față de frați în situații concrete. Pontiful a sugerat că alegerea slujirii făcută de Cristos este calea justă care trebuie să lumineze dialogul dintre luterani și catolici.

“Au existat momente urâte în relația dintre noi. Să ne gândim la persecuții. Trebuie să cerem iertare pentru aceasta, pentru scandalul diviziunii.”

În încheiere, Pontiful ne-a îndemnat să cerem harul unei diversități împăcate în Isus, în acel Dumnezeu care a venit în mijlocul nostru pentru a sluji, nu pentru a fi slujit. De asemenea,  Papa le-a adresat luteranilor îndemnul de a ne însoți în comuniune ecumenică pe parcursul Jubileului Milostivirii, al redescoperirii iertării lui Dumnezeu și a frumuseții iubirii față de frați.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia