Papa, salutând membrii Jesuit Refugee Service, în Sala Clementină din Vatican. – OSS_ROM


 RV 14 noiembrie 2015. Papa Francisc a primit sâmbătă, 14 noiembrie a.c., în Cetatea Vaticanului, membrii Serviciului Iezuit pentru Refugiați (Jesuit Refugee Service), care are ca scop educaţia şi îngrijirea refugiaţilor în peste 10 regiuni ale lumii. Îndemn la consolidarea speranţei şi construirea unui viitor pentru refugiaţii din toate colţurile lumii.
În discursul adresat călugărilor şi călugăriţelor care se dedică Serviciului Iezuit pentru refugiaţi, Pontiful a amintit figura părintelui fondator, Pedro Arrupe care în urmă cu 35 de ani a instituit Jesuit Refugee Service, după ce a fost părtaş la explozia bombei atomice de la Hiroshima şi a realizat dimensiunile tragicului exod al refugiaţilor.

În acest sens, misionarii Companiei lui Isus împreună cu alţi oameni de bună-voinţă au pornit în întâmpinarea „nevoilor umane şi spirituale ale refugiaţilor, oferindu-le nu doar hrană şi azil, ci şi exigenţa de a le fi respectată demnitatea umană, care era rănită, de a fi ascultaţi şi protejaţi”. Serviciul Iezuit pentru Refugiaţi are proiecte în 45 de ţări, de remarcat în prezent: Siria, Afganistan, Republica Centru-africană şi zonele orientale a Republicii Democrate Congo, unde sunt primite persoane de diferite confesiuni.

Prin misiunea sa, Jesuit Refugee Service „oferă speranţă şi viitor refugiaţilor, în mod special prin intermediul educaţiei, care implică un număr mare de persoane şi este de o importanţă deosebită. „ Educaţia înseamnă mai mult decât a transmite noţiuni” – a subliniat Pontiful – este o intervenţie care oferă refugiaţilor ceva pentru a merge dincolo de supravieţuire, menţinând vie speranţa, crezând în viitor şi realizând proiecte”. În discursul său, Succesorul lui Petru a acordat o deosebită atenţie copiilor de refugiaţi, pentru care «şcoala este un spaţiu de libertate», loc unde pot să îşi redobândească încrederea în ei înşişi, să îşi îndeplinească potenţialele pe care le au, să-şi apere drepturile personale şi comunitare.

• „În timp ce continuaţi misiunea voastră în educaţia refugiaţilor – a încheiat papa Francisc–  gândiţi-vă la Sfânta Familie: Sfânta Fecioară, Sf. Iosif şi Pruncul Isus, fugiţi în Egipt pentru a scăpa de violenţă şi a găsi refugiu printre străini. Amintiţi-vă cuvintele lui Isus «Fericiţi cei milostivi, căci aceştia vor afla milostivire» (Mt 5,7). Aceste cuvinte să vă fie stimul şi încredere”.

(rv– M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia