“Nu este deloc momentul renunțării la Jubileu”, a spus într-un interviu pentru Radio Vatican părintele Federico Lombardi. “În fața urii, Anul Sfânt reprezintă un mesaj de milostivire împotriva fricii”, a subliniat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun. – ANSA

14 noiembrie 2015. “Nu este deloc momentul renunțării la Jubileu”, a spus într-un interviu pentru Radio Vatican părintele Federico Lombardi. “În fața urii, Anul Sfânt reprezintă un mesaj de milostivire împotriva fricii”,  a subliniat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun.În aceste zile de tristețe pricinuită de înverșunarea unei violențe omicide nebunești și infame, mulți se întreabă cum ar trebui reacționat. Unii se întreabă deja în privința modului de așteptare a Jubileului. Atenție! Aceste crime stăpânite de o ură fără sens se numesc teroriste tocmai pentru că urmăresc răspândirea terorii. Dacă ne lăsăm înfricoșați, atunci și-au atins deja primul obiectiv. Este un motiv în plus pentru a rezista în mod decis și curajos la tentația fricii.

Desigur, trebuie să fim prudenți, nu iresponsabili, luând măsurile de precauție raționale. Însă, trebuie să continuăm să trăim construind pacea și încrederea reciprocă. De aceea, consider că Jubileul milostivirii se prezintă ca fiind și mai necesar. Este vorba despre un mesaj de milostivire, adică de iubire a lui Dumnezeu, ce are drept consecință și iubirea reciprocă și reconcilierea. Este exact răspunsul care trebuie dat în timpuri de încercare și de neîncredere.

Ioan Paul al II-lea spunea că mesajul milostivirii a fost marele răspuns al lui Dumnezeu și al credincioșilor în timpul obscur și oribil al celui de-al Doilea Război mondial, în perioada masacrelor înfăptuite de regimurile totalitare și a răspândirii urii între persoane și popoare.

Și în prezent, când Papa Francisc vorbește despre al Treilea Război mondial luptat pe bucăți, este necesar mesajul milostivirii pentru a ne face capabili de reconciliere și de construire a punților în ciuda oricărei situații, capabili de curajul iubirii.

Chiar nu este momentul renunțării la Jubileu, după cum nu este deloc momentul de a ne fi frică. De acest Jubileu avem nevoie mai mult ca oricând. Trebuie să-l trăim cu înțelepciune, dar și în mod curajos, cu un impuls spiritual, continuând să privim înainte în ciuda atacurilor din partea urii. Papa Francisc ne îndrumă și ne îndeamnă să avem încredere în Duhul Domnului care ne însoțește.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia