Papa Francisc a transmis joi, 12 noiembrie, un video-mesaj participanților la cel de-al XVI-lea Congres latino-american al asociațiilor de absolvenți ai școlilor iezuite, organizat la Guayaquil, în Ecuador – L’Osservatore Romano

13 noiembrie 2015. Papa Francisc a transmis joi, 12 noiembrie, un video-mesaj participanților la cel de-al XVI-lea Congres latino-american al asociațiilor de absolvenți ai școlilor iezuite, organizat la Guayaquil, în Ecuador.

Inspirat dintr-o temă a Exercițiilor Spirituale ale Sfântului Ignațiu de Loyola – contemplarea Misterului Întrupării – video-mesajul Pontifului pune în evidență trăsăturile ce ar trebui să caracterizeze persoanele care au studiat într-o școală a iezuiților. În esență, ereditatea  care ar trebui să însoțească în permanență absolventul unei școli gestionate de congregația Societatea lui Isus este tensiunea existențială constantă: o tensiune “între cer, pământ și propria persoană”.

Reliefând necesitatea raportării la realitate, Papa Francisc scrie că nu este posibilă “ascunderea capului, precum struțul, în fața realității teritoriului”, explicând că “nu se poate construi o lume izolată, cu o religiozitate ‘light’ în fața realității lui Dumnezeu și că “nu poate fi vândută propria conștiință mondenității “.

Tensiunea existențială descrisă de Pontif își are origine, după cum explică el însuși, în unele întrebări, precum: “în ce fel mă raportez la Dumnezeu”, “în ce fel mă raportez la lume”, “în ce fel mă raportez la spiritul monden care mi se propune în permanență”. Răspunzând la aceste trei întrebări se poate afla în ce măsură a fost asimilată formarea într-o școală iezuită.

În meditația despre Întrupare – explică Pontiful – Sfântul Ignațiu ne pune în stare de tensiune în privința a trei aspecte: în primul rând, ne face să ne uităm la cer, la cele trei Persoane divine. Apoi, ne face să privim la pământ, la oameni, la țări, la situațiile existente și, în final, ne îndeamnă să privim la o persoană, la Maica Domnului și la casa din Nazaret.

De asemenea, Papa a îndemnat la reflectarea asupra a trei aspecte importante din societate: ‘asistența sanitară, hrana și educația’, insistând totodată asupra necesității de a privi la ‘tragediile omenești’. Raportarea la realitate, modul de a privi lumea și raportarea la adevăr generează starea de tensiune necesară pentru a acționa, pentru a schimba lucrurile, pentru a-l imita pe Dumnezeu creatorul care mântuiește și care sfințește, umplându-ne astfel de umanitate.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia