Papa: mesaj – Ziua de Studiu cu tema “Vocație și misiune a laicilor. 50 de ani de la Decretul ‘Apostolicam actuositatem” – OSS_ROM

12 noiembrie 2015. Sfântul Părinte a adresat, în data de 22 octombrie, un Mesaj prilejuit de Ziua de Studiu organizată de Consiliul Pontifical pentru Laici, în colaborare cu Universitatea Pontificală ‘Sfânta Cruce’, cu tema “Vocație și misiune a laicilor. 50 de ani de la Decretul ‘Apostolicam actuositatem'”. Inițiativa a avut loc în data de 10 noiembrie, la Universitatea ‘Sfânta Cruce’ din Roma și se încadrează în contextul aniversării a 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican al II-lea.

În Mesaj, Pontiful reliefează că ‘Apostolicam actuositatem’ amintește cu forță că ‘vocația creștină este –  prin natura sa – și vocație la apostolat, motiv pentru care vestirea Evangheliei nu este rezervată doar “unor profesioniști ai misiunii”, ci ar trebui să fie “dorință profundă a tuturor credincioșilor laici chemați – în virtutea botezului  nu doar la însuflețirea creștină a realităților temporare dar și la opere de explicită evanghelizare, de vestire a Cuvântului și de sfințire a oamenilor”.

Referindu-se la ‘Apostolicam actuositatem’, Papa Francisc a evidențiat că această învățătură conciliară a făcut să ia amploare în Biserică formarea laicilor, cu numeroase roade pe care le-a adus deja până în prezent.

În Mesajul adresat participanților la Ziua de Studiu organizată de Consiliul Pontifical pentru Laici, Sfântul Părinte amintește modul în care sunt considerați credincioșii laici în documentele de bază ale conciliului Vatican al II-lea. “Conciliul”, scrie Papa, “nu privește la credincioșii laici ca și cum ar fi membri de categoria a doua, în slujba ierarhiei și simpli executanți ai unor ordine venite de sus, ci ca discipoli ai lui Cristos care, în virtutea Botezului și a integrării lor naturale ‘în lume’, sunt chemați să însuflețească orice mediu, orice activitate, orice relație umană, potrivit spiritului Evangheliei (cfr Lumen Gentium, 31). Nimeni mai bine decât ei nu va putea desfășura îndatorirea esențială de “a înscrie legea divină în viața cetății pământești”.

În final mesajului, Pontiful invocă mijlocirea Maicii Domnului  astfel încât inițiative precum “Ziua de Studiu”, să stimuleze intensa dorință de a trăi și aplica Conciliul Vatican al II-lea și de a duce lumii lumina lui Cristos.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia