Papa Francisc, salutând credincioșii care au venit la Sf. Liturghie pe stadionul din Florența, 10 noiembrie 2015 – AP


 RV 11 nov 2015. Creștinii trebuie să aibă curajul de a depăși opinia curentă pentru a vesti milostivirea lui Dumnezeu: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată marți la Florența, cu ocazia celui de-al V-lea Simpozion eclezial al Bisericii din Italia. În orașul cunoscut drept ”leagănul umanismului”, Simpozionul eclezial se desfășoară de la 9 la 13 noiembrie 2015 pe tema ”În Isus Cristos, noul umanism”. În salutul adresat Sfântului Părinte, arhiepiscopul de Florența, cardinalul Giuseppe Betori, i-a mulțumit pentru îndemnul adresat florentinilor de a fi ”vrednici moștenitori” ai ”istoriei de caritate și milostivire” a orașului lor.
Printre cei 50 de mii de participanți la Sfânta Liturghie, celebrată pe stadionul ”Artemio Franchi”, se afla și grupul de deținuți care a construit altarul celebrării euharistice.

La predica Sfintei Liturghii, papa Francisc a pornit de la întrebarea pe care Isus o adresează ucenicilor, din Evanghelie și din orice timp: ”Voi, cine spuneți că sunt eu?”. Pe Isus, a remarcat Pontiful, îl interesa ceea ce lumea spunea despre el nu ca să facă pe placul acesteia ci ca să găsească o cale de comunicare. În zilele noastre, ”fără să știe ceea ce gândește lumea, discipolul se izolează și începe să judece lumea după gândurile și convingerile proprii”. A păstra ”un contact sănătos cu realitatea, cu ceea ce trăiește lumea, cu lacrimile și bucuriile ei, este unica modalitate de a o ajuta, forma și comunica”.
• «Discipolii lui Isus nu trebuie să uite niciodată de unde au fost aleși, adică, dintre oameni, și nu trebuie să cadă niciodată în ispita de a-și asuma atitudini de detașare, ca și cum ceea ce lumea crede și trăiește nu i-ar privi și nu ar fi important pentru ei».

”Biserica, asemenea lui Isus, trăiește în mijlocul oamenilor și pentru oameni. De aceea, a spus papa Francisc, ”în toată istoria ei, Biserica a dus întotdeauna cu sine întrebarea: cine este Isus pentru oamenii și femeile de astăzi?”.

”Bucuria noastră”, a continuat Sfântul Părinte, ”este și aceea de a merge împotriva curentului” ca să ”depășim opinia curentă care, astăzi, ca și atunci, nu reușește să vadă în Isus mai mult de un profet sau un învățător”. Bucuria noastră constă în a-l recunoaște în El, prezența lui Dumnezeu, pe trimisul Tatălui.

Cu mai puțin de o lună înainte de începerea Anului Sfânt al Milostivirii, papa Francisc a vorbit la predică despre milostivirea divină care ”acoperă toate limitele noastre”. Tocmai în această comuniune dintre divin și uman se aruncă sămânța care contribuie la crearea unei umanități noi, reînnoite. ”Dumnezeu și omul nu sunt două extreme ale unei opoziții: ei se caută dintotdeauna”, ”nu există adevărată înțelepciune decât în legătura cu Cristos și în slujirea Bisericii”:
• «Aceasta este calea pe care ne întâlnim cu umanitatea și o putem întâlni cu spiritul Bunului samaritean. Nu întâmplător umanismul, pentru care Florența a dat dovadă în momentele ei mai creatoare, a avut întotdeauna chipul carității. Fie ca această moștenire să rodească un nou umanism, pentru acest oraș și pentru toată Italia».

După Sfânta Liturghie, care a început la închiderea ediției noastre de marți, papa Francisc și-a luat rămas bun de la autoritățile orașului și a revenit în Vatican, după o călătorie cu elicopterul, în jurul orei 18.00.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia