06.11.2015, Vatican (Catholica) – „Vă încurajez să vă continuați munca importantă în favoarea vieții, de la concepție până la sfârșitul ei natural, ținând cont de condițiile de suferință pe care mulți semeni trebuie să le înfrunte și la care să se supună”, a afirmat Papa Francisc dimineața aceasta, primind în Sala Regia 510 de participanți la Congresul Mișcării pentru Viață, desfășurat în Sacrofano, Italia, între 6 și 8 noiembrie.

„În dinamicele existențiale totul este conectat și trebuie să nutrim o sensibilitate personală și socială atât față de primirea unei noi vieți cât și spre acele situații de sărăcie și exploatare care îi afectează pe cei slabi și mai dezavantajați. Pe de o parte cum poate fi susținută importanța grijii pentru alte ființe vulnerabile dacă eșuăm în a proteja embrionul uman? Pe de altă parte, viața umană în sine este un dar ce trebuie apărat de diferitele forme de debarasare”, a afirmat Pontiful, citând din enciclica sa „Laudato si” și adăugând că „într-adevăr trebuie să observăm cu tristețe că sunt mulți care trăiesc în condiții de viață dificile, care cer atenția și solidaritatea noastră”.

„Pentru discipolii lui Cristos, ajutarea vieții umane rănite înseamnă a merge la nevoiași, a fi alături de ei, a asuma fragilitatea și suferințele lor pentru a le alina. Câte familii sunt vulnerabile datorită sărăciei, bolilor, șomajului și lipsei locuinței? Câți bătrâni suferă apăsarea suferinței sau singurătății? Câți tineri sunt pierduți, amenințați de adicții și alte forme de sclavie, așteptând să redescopere încrederea în viață? Aceste persoane, rănite în trup și spirit, sunt icoane ale acelui om din Evanghelie care, călătorind pe drumul de la Ierusalim la Ierihon, a dat de niște tâlhari care l-au jefuit și l-au bătut. A experimentat mai întâi indiferența unora, apoi apropierea bunului samaritean.”

Pe această cale, „ce traversează deșertul vieții, chiar și în timpurile noastre sunt mulți oameni răniți, din cauza tâlharilor de astăzi, care le răpesc nu doar lucrurile ci și demnitatea. În fața suferințelor și nevoilor fraților noștri lipsiți de apărare, unii își întorc privirea și merg mai departe, în timp ce alții se opresc și răspund cu dedicare generoasă strigătului lor de ajutor. Voi, membrii Mișcării pentru Viață, doriți să imitați bunul samaritean în cei 40 de ani de activitate. În fața diferitelor forme de amenințare la adresa vieții umane, voi ați acționat astfel ca în societate să nu mai existe persoane excluse sau marginalizate care trăiesc în condiții precare.”

Papa le-a mulțumim membrilor Mișcării pentru activitatea lor, invitându-i să continue să îi apere „pe cei mai vulnerabili, care au dreptul să se nască, precum și pe cei care cer o existență mai sănătoasă și mai demnă. În special trebuie lucrat la diferite niveluri, cu perseverență, pentru promovarea și apărarea familiei, resursa cea mai de preț a societății, subliniindu-se darul reprezentat de copii și susținându-se demnitatea femeii.” În acest sens, „aș dori să evidențiez că în activitatea voastră ați primit mereu pe oricine, indiferent de religie sau naționalitate. Numărul relevant de femei, în special imigranți, care sunt în centrele voastre, arată că atunci când femeilor li se oferă sprijin concret, în ciuda problemelor și influențelor, ele sunt capabile să facă simțul iubirii, vieții și maternității să triumfe în ele.”

Exprimaţi-vă opinia