Papa Francisc, la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, duminică, 8 noiembrie 2015. – AFP

RV 08 nov 2015. Adevăratul criteriu de judecată în ochii lui Dumnezeu nu este cantitatea ci plinătatea generozității creștine: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus” recitată duminică, 8 noiembrie, împreună cu credincioșii adunați într-o frumoasă zi însorită în Piața Sfântul Petru. Vorbind despre evanghelia duminicii, a 32-a din calendarul roman sau latin, Sfântul Părinte a subliniat că această pagină biblică arată mai întâi cum nu trebuie să fie ucenicii lui Cristos și prezintă, apoi, un exemplu ideal de creștin.

Pontiful a scos în evidență cuvintele lui Isus pentru care cărturarii și fariseii din Evanghelie erau în căutare de aparențe pozitive dar în realitate devorau avutul văduvelor (cf Mc 12, 38-44).
• «Există și astăzi riscul de a asuma aceste atitudini. De exemplu, când se separă rugăciunea de dreptate, pentru că unul nu poate să-i aducă cult lui Dumnezeu și în același timp să facă pagube celor săraci. Sau când unul spune că îl iubește pe Dumnezeu și, în schimb, pune mai presus de El propria slavă deșartă și interesul personal».

Referindu-se la episodul văduvei sărace care a pus în vistieria templului doar două monede mici, papa Francisc a notat că Isus o laudă pe această văduvă pentru că, spre deosebire de cei bogați care puneau o mare sumă, ea a dat mai mult decât aceștia pentru că a oferit ”tot ce mai avea la viața ei” (v. 44). În sărăcia ei, văduva a înțeles că ”avându-l pe Dumnezeu, are totul; se simte iubită pe deplin de Dumnezeu și, la rândul ei, îl iubește pe Dumnezeu cu toate puterile ei”.
• «Isus ne spune astăzi și nouă că măsura judecății nu este cantitatea ci plinătatea. Există o diferență între cantitate și plinătate. Tu poți să ai mulți bani, dar să fii cu inima goală: nu este împlinire în inima ta. Gândiți-vă în această săptămână la diferența dintre cantitate și plinătate. Nu e o chestiune de portofel, ci de inimă. Există unele maladii cardiace care fac ca inima să coboare în portofel. Așa ceva nu merge! A-l iubi pe Dumnezeu ”din toată inima” înseamnă a-și pune încrederea în El, în providența sa, și a-L sluji în frații mai săraci fără a aștepta nimic înapoi».

Sfântul Părinte a povestit o anecdotă din vremea când era arhiepiscop de Buenos Aires. Pe când o mamă cu trei copii stătea la masă, a bătut la ușă un cerșetor și a cerut ceva de mâncare. Întrebându-i pe copii ce să facă, mama a primit învoirea acestora și a vrut să taie în jumătate porțiile din farfurie, dar copiii s-au împotrivit și i-au spus mamei să ia din frigider. ”Nu”, a răspuns mama, ”vom face trei tartine cu ce avem în farfurie”. Copiii au învățat astfel, a reluat papa, că ”adevărata caritate se face nu din ceea ce rămâne, ci din ceea ce este necesar. Sunt sigur – a încheiat papa glumind – că în ziua aceea copiii au fost un pic flămânzi, dar așa se face”. ”În fața necesităților aproapelui, suntem chemați să renunțăm (…) la ceva indispensabil, nu doar la superfluu; suntem chemați să dăm timpul necesar, nu doar ceea ce rămâne; suntem chemați să dăm imediat și fără reținere din talantul nostru, nu după ce l-am folosit în scopuri personale sau de grup”. (…) ”Prin mijlocirea Mariei, femeia săracă care i-a dat lui Dumnezeu întreaga viață pentru noi, să cerem harul unei inimi sărace, dar bogate într-o generozitate bucuroasă și gratuită”.

După rugăciunea ”Angelus” papa Francisc a salutat grupurile de pelerini din Japonia și Polonia precum și pe cei din Ordinul Fraților Predicatori – ordinul dominicanilor – care sâmbătă au început jubileul de 800 de ani de la înființare. De asemenea Pontiful a menționat apropiata vizită pastorală pe care o va efectua marți la Prato și Florența și a făcut o precizare așteptată de mulți credincioși după publicarea, zilele trecute, în Italia, a două cărți cu documente rezervate privind administrația Statului Cetății Vaticanului:
• «Vreau să vă asigur că acest fapt trist nu mă distrage nicidecum de la munca de reformă pe care o continuăm alături de colaboratorii mei și cu sprijinul vostru, al tuturor. Da, cu sprijinul întregii Biserici, pentru că Biserica se reînnoiește prin rugăciune și prin sfințenia zilnică a fiecărui creștin botezat. Vă mulțumesc și vă cer să vă rugați mai departe pentru Papa și pentru Biserică, fără a vă lăsa tulburați, ci mergând înainte cu încredere și speranță».

Primiți acum Binecuvântarea Apostolică invocată de papa Francisc la rugăciunea ”Angelus” duminică în Piața Sf. Petru, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia