Papa Francisc, la audienţa de miercuri, 4 noiembrie 2015. – AFP

 RV 04 noiembrie 2015. Pe parcursul acestei luni, vă invit pe toţi să vă rugaţi pentru cei morţi: potrivit obiceiului, la finalul audienţei generale de miercuri, 4 noiembrie a.c., din piaţa „Sf. Petru” din Vatican, papa Francisc a salutat pelerinii veniţi din toate părţile lumii, îndemnând ca apropiatul Jubileu al Milostivirii să îi ajute să redescopere „comoara iertării reciproce”, care se află în familie.
Un salut special al Pontifului adresat pelerinilor veniţi din Ţara Sfântă şi Iordania:
• „Iertarea este măsura iubirii şi hrana acesteia. Adevărata iubire depăşeşte dificultăţile şi iartă greşelile. Să ne rugăm pentru ca familiile creştine să poată reînnoi valoarea iertării reciproce, în mod special pe parcursul Jubileului Extraordinar al Milostivirii. Domnul să binecuvânteze toate familiile şi să vă protejeze de cel rău!”.

Cu acelaşi prilej, papa Francisc a transmis un gând credincioşilor din Polonia, unde este marcată duminică, 8 noiembrie 2015, Ziua Solidarităţii faţă de Bisericile Persecutate, iniţiativă susţinută de conferinţa episcopilor catolici polonezi împreună cu fundaţia pontificală „Ajutor Bisericii care suferă”, împreună cu. În acest an, ajutorul spiritual şi material va fi oferit creştinilor din Siria:
• „Rugăciunile şi operele voastre de solidaritate să aducă alinare şi susţinere fraţilor, surorilor noastre îndurerate din Orientul Mijlociu şi din întreaga lume. Vă însoţesc cu binecuvântarea mea – a asigurat Pontiful. Lăudat să fie Isus Cristos!”.

Episcopul Romei nu a uitat pelerinii de limba italiană prezenţi în piaţă, printre care s-au aflat şi Fraţii Şcolilor Creştine, iniţiatori ai promovării educaţiei catolice în lume. De asemenea, Sfântul Părinte a salutat grupul pelerinilor din Vicariatul de Anatolia, prezenţi miercuri la audienţa cu Succesorul lui Petru:
• „Vă invit pe toţi să vă rugaţi pentru cei morţi pe parcursul acestei luni(…) pelerinajul vostru la Scaunul Apostolic să întărească sensul de apartenenţă la o singură familie ecleziastică”.

Nu în ultimul rând, gândul papei Francis adresat la final tinerilor, bolnavilor şi cuplurilor proaspăt căsătorite, la o zi după comemorarea liturgică în calendarul latin a Sfântului Martin de Porres, călugăr dominican:
• „Dragostea sa mare să fie un exemplu pentru voi, dragi tineri, ca să trăiţi viaţa ca pe o dăruire; abandonul său în braţele lui Cristos Mântuitorul să vă susţină pe voi, dragi bolnavi, în momentele cele mai dificile ale suferinţei; iar vigoarea sa spirituală să vă ofere vouă, dragi tineri căsătoriţi, în drumul vostru conjugal”.

(rv– M. Caba)

 

Exprimaţi-vă opinia