Bilanțul victimelor din urma incendiului de la clubul ”Colectiv” din București a ajuns la 32 de morți – AP

 RV 03 nov 2015. Suveranul Pontif și-a exprimat ”adânca durere pentru incidentul tragic care a avut loc într-o discotecă din București, în care și-au pierdut viața foarte mulți tineri”: se citește într-o telegramă trimisă, în numele Sfântului Părinte, de cardinalul secretar de Stat Pietro Parolin, președintelui României Klaus Iohannis. În telegrama de condoleanțe, papa Francisc a dat asigurarea ”apropierii sale spirituale față de familiile victimelor, de autoritățile guvernului și de întreaga națiune”. În fine, Sfântul Părinte îi încredințează ”milostivirii Domnului pe cei care au murit într-un incident atât de dramatic”.
În urma incendiului de la clubul ”Colectiv” din București, care a izbucnit în seara de vineri, 30 octombrie 2015, 32 de persoane și-au pierdut viața: arată tristul bilanț actualizat marți dimineață, 3 noiembrie, de autoritățile din Capitală. Ultima victimă, o tânără de 28 de ani, a murit marți la spitalul ”Sf. Pantelimon”. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate în diferite spitale din Bucureşti, din care 90 se află în stare critică şi gravă.

Între timp, președintele României a adus un omagiu celor care au dat dovadă de dragoste excepțională față de semeni în timpul incendiului. Astfel, președintele Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler lui Claudiu Petre şi lui Adrian Rugină, ”în semn de apreciere pentru curajul, altruismul şi dăruirea de care au dat dovadă”. Cei doi au salvat mai multe persoane din tragedia de vineri seară, plătind, însă, cu prețul vieții gestul de curaj și iubire față de aproapele.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a trimis o recomandare televiziunilor în care cere să nu filmeze şi să nu difuzeze imagini de la priveghiurile şi de la ceremoniile funerare ale victimelor tragediei din clubul ”Colectiv”.

Alături de emoțiile, comentariile și întrebările din spațiu public, Biserica Catolică și mulți oameni de bună voință continuă să înalțe rugăciuni pentru victime. Astfel, la Oradea, episcopul eparhiei greco-catolice Virgil Bercea și sute de oameni au participat în seara de luni, 2 noiembrie, la un moment de reculegere și rugăciune pentru victimele de la București. Inițiativa, organizată în Parcul 1 Decembrie, s-a încheiat în jurul orei 20.00 când bisericile din orașul pe de Crișuri au tras clopotele pentru victime: aflăm de pe site-ul eparhiei greco-catolice de Oradea, egco.ro.

De un amplu ecou s-a bucurat, în presa națională, și vizita de rugăciune efectuată la locul comemorării victimelor incendiului de la clubul ”Colectiv” de ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop-mitropolit de București, în după-amiaza zilei de luni, 2 noiembrie 2015. Momentul de rugăciune a avut loc la scurt timp după ce arhiepiscopul a celebrat solemn în cimitirul Bellu catolic rugăciunea de Pomenire a credincioșilor răposați.

Ajuns la locul tragediei în ultima din cele trei zile de doliu național, arhiepiscopul Robu, președinte al Conferinței episcopilor din România, s-a așezat în genunchi pe asfalt și s-a rugat în tăcere pentru odihna veșnică a celor care și-au pierdut viața în urma incendiului, cerând de la bunul Dumnezeu însănătoșirea celor răniți, iar pentru familiile victimelor, mângâierea suferințelor.

După rugăciunea și reculegerea în memoria victimelor, ÎPS Ioan Robu a răspuns la întrebările jurnaliștilor prezenți. Căutând să depășească emoția – legitimă, de altfel – a momentului, președintele Conferinței episcopilor din România a împărtășit o reflecție cu privire la lecția dură pe care oamenii de bunăvoință și toate instituțiile statului trebuie să o învețe de pe urma acestei tragedii.

“Cred că n-am lucrat îndeajuns până acum, în acești 25 de ani, noi, bisericile, ca să schimbăm ceva în modul nostru de a gândi și de a acționa, că uite noi înghițim foarte ușor neglijențele, corupția, minciuna, șmecheria și toate acestea ni se par că sunt nimicuri, însă vedeți circumstanța aceasta ne-a arătat că acestea pot fi criminale. De aceea spun că n-am făcut mare lucru până acum să schimbăm, nu numai noi, Biserica, dar toată lumea, ceva, că nu am protestat când am întâlnit și minciuna și corupția și neglijența, indiferența, căci acestea, repet, pot fi criminale”, a afirmat IPS Ioan Robu.

“Ne rugăm – a mai spus arhiepiscopul, citat de Agerpres – pentru cei care au plecat din această lume, dar ne rugăm și pentru cei care au rămas, cu lacrimi, dar îl rugăm pe Dumnezeu să ne dea mângâiere și speranțe tuturor. I-am spus lui Dumnezeu că îi cer iertare pentru că noi, noi toți, din țară, n-am făcut nimic deosebit ca să nu se întâmple așa ceva, ca România să fie altfel”.

(rv – A. Dancă)

 

Exprimaţi-vă opinia