Tineri îndurerați după tragedia de la clubul ”Colectiv” din București, vineri, 30 octombrie 2015 – AP

RV 01 nov 2015. Arhiepiscopul mitropolit al arhidiecezei romano-catolice de București, IPS dr. Ioan Robu, și episcopul auxiliar Cornel Damian, au aflat cu durere despre tragedia din seara de vineri, 30 octombrie a.c., când în urma unui incendiu, la un club din capitală, 27 de persoane și-au pierdut viața, iar alte peste 140 de persoane au fost rănite: aflăm de pe site-ul arhidiecezei, angelus.com.ro.

”Într-o comunicare trimisă prin secretariatul arhiepiscopal, ÎPS Ioan Robu le-a cerut preoților din Arhidieceză ca luni, 2 noiembrie, când în Biserica Catolică se celebrează Comemorarea tuturor credincioșilor răposați și se fac rugăciuni pentru cei trecuți din această viață la cele veșnice, să fie pomenite cu o intenţie specială și victimele incendiului din București”.

”De asemenea, episcopii Arhidiecezei îi îndeamnă pe credincioși – cei care îndeplinesc condițiile necesare – să meargă în zilele următoare la centrele de transfuzii pentru a dona sânge pentru persoanele rănite în incendiu”.

În urma tragediei de la clubul ”Colectiv” din capitală, mitropolia greco-catolică a Blajului a publicat un mesaj de condoleanțe adresat ”familiilor îndoliate, celor răniți și tuturor oamenilor de bună voire”: aflăm dintr-un comunicat primit la redacție.

”Cu cutremur și durere în suflet”, afirmă  cardinalul Lucian Mureşan, ”am aflat prin mijloacele mass-media despre devastantul incendiu produs în seara zilei de vineri, 30 octombrie 2015 la București, în care multe suflete tinere s-au reîntors la Casa Tatălui ceresc, iar altele se află în mari suferințe”. ”Pe toți cei suferinzi din cauza acestei tragedii – scrie cardinalul – ”îi asigurăm de rugăciunea noastră și de tot gândul cel bun. Pe cei răposați îi încredințăm dragostei pline de îndurare a lui Dumnezeu, și cerem de la Părintele luminilor mângâiere, tărie și vindecare peste familiile îndoliate și peste toți cei care au fost loviți de această catastrofă”.

”În numele episcopilor, preoților, călugărilor și călugărițelor și al credincioșilor greco-catolici din România, nădăjduind în lumina Învierii Mântuitorului, transmitem tuturor familiilor îndoliate cele mai sincere condoleanțe, în speranța vindecării sufletești și trupești a celor răniți, mulțumind tuturor celor care se ostenesc pentru salvarea lor, și asigurându-Vă pe toți de unirea întru rugăciune”, afirmă în încheierea mesajului de condoleanțe cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat pe pagina de Facebook: “Sunt cutremurat şi profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toţi, pentru naţiunea noastră şi pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune şi solidaritate faţă de familiile celor afectaţi de această tragedie”. “Totodată – se mai citește în mesajul președintelui României – asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicaţi în operaţiunile de salvare şi îi rog să aibă încredere că instituţiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toţi să fim alături de familiile îndurerate şi să dăm dovadă de solidaritate şi de compasiune”.

Numeroase mesaje de participare au fost trimise din partea altor țări și instituții europene.

Clubul ”Colectiv” avea autorizație de funcționare dar potrivit reprezentanților firmei care au făcut antifonarea interiorului, citați de presa locală, proprietarii au refuzat instalarea de material ignifug, considerat prea scump, iar lucrarea a fost realizată fără a dispune de un proiect întocmit de instituțiile abilitate.

În urma incendiului, ancheta a fost preluată de instanța supremă de la Parchetul Tribunalului București, dosarul deschis fiind pentru omor calificat.

A doua zi după tragicul episod a avut loc o ședință extraordinară a Guvernului care a decretat trei zile de doliu național pentru zilele de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie. Ultima dată când România a ținut doliu la nivel național a fost în 26 iunie 2013, după accidentul rutier din R. Muntenegru, soldat cu moartea a 18 călători români.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia