bizetti episcop

Duminică 1 noiembrie 2015, în Solemnitatea tuturor sfinților, a avut loc în Bazilica Sf. Giustina din Padova consacrarea episcopală a pr. iezuit Paolo Bizzeti. La celebrarea prezidată de Excelența sa, arhiepiscopul Cyril Vasil SJ, Secretarul Congregației pentru Bisericile Orientale, au participat 6 episcopi din nord-estul Italiei, numeroși preoți și credincioși veniți din locurile și grupurile pe care le-a păstorit pr. Paolo în cei 40 de ani de preoție. Ritul propriu-zis al consacrării a început cu citirea de către Pr. Provincial al Italiei, Gianfranco Matarazzo SJ, a decretului papal de numire ca Vicar apostolic al Anatoliei. Ritul central al consacrării unui episcop prevede două momente principale: rugăciunea de consacrare, rostita în timp ce cel ales stă îngenunchiat având Evanghelia deschisă deasupra capului, ca semn al autorității divine care vine de sus; și impunerea mâinilor de către toți ceilalți episcopi prezenți, prin care se transmite darul Duhului Sfânt pentru slujirea poporului lui Dumnezeu. De asemenea, ungerea pe cap cu Sf. Crismă simbolizează unirea cu Cristos Capul Bisericii în fruntea unei Biserici locale.

carte bizzetiPr. Paolo Bizzeti și-a ales ca stemă a episcopatului său o ramură de măslin – simbol al dorinței sale de a aduce pacea Împărăției lui Dumnezeu – și o rodie – simbol al unității în pluralitate. La sfârșitul acestei luni, el își va începe efectiv misiunea în Turcia, țară pe care o iubește demult și pe care a avut deja ocazia sa o exploreze în timpul pelerinajelor biblice pe care le-a organizat. Încredințând lui Dumnezeu noua sa misiune, să ne lăsăm inspirați și noi să trăim viata noastră creștină în cheie misionară!

Reamintim că Paolo Bizzeti, Fost director al Centrului „Antonianum” din Padova şi profesor la Facultatea de Teologie Triveneto,  este cunoscut și cititorilor din România prin volumul „Până la marginile pământului” apărut la Editura ARCB în 2014.

Iosif Șandoru SJ

Exprimaţi-vă opinia