Zeci de mii de credincioși au luat parte duminică, 1 noiembrie 2015, la rugăciunea ”Angelus Domini” recitată de papa Francisc – RV

RV 01 nov 2015. Să imităm faptele de iubire și milostivire ale sfinților, singurele care rezistă la distrugerea morții: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus Domini”, recitată duminică, 1 noiembrie, solemnitatea ”Toți Sfinții”, împreună cu credincioșii din Piața Sfântul Petru. Suveranul Pontif a făcut un apel la pace în R. Centrafricană, unde urmează să efectueze o călătorie apostolică la sfârșitul acestei luni, și a menționat beatificarea, sâmbătă, a călugăriței Tereza Casini, fondatoarea unei congregații care vine în ajutorul pastoral al preoților.

”În celebrarea din această zi, sărbătoarea Toți Sfinții, simțim deosebit de vie realitatea împărtășirii sfinților, marea noastră familie, formată din toți membrii Bisericii, atât din cei care suntem încă pelerini pe acest pământ, cât și din cei – cu mult mai mulți – care l-au părăsit și au mers în cer. Suntem cu toții uniți, și aceasta se numește «împărtășirea sfinților», comunitatea tuturor celor botezați”.

Referindu-se la lecturile biblice ale Sfintei Liturghii din această solemnitate, după calendarul roman sau latin, papa Francisc a subliniat că sfinții sunt mai întâi de toate ”persoane care aparțin în totalitate lui Dumnezeu”. ”Sfinții îi aparțin lui Dumnezeu într-un mod deplin și exclusiv, sunt proprietatea sa”. A purta sigiliul lui Dumnezeu în propria viață și în propria persoană înseamnă că prin sacramentul Botezului, ”în Isus Cristos am devenit cu adevărat fii ai lui Dumnezeu” (cf 1 In 3,1-3).

Dar sfinții sunt pentru noi și ”exemple de imitat”. Nu doar sfinții canonizați dar și cei, pentru a spune astfel, de lângă noi, poate chiar din familie sau dintre prietenii și cunoscuții noștri, ”exemple vii și molipsitoare pentru modul de a trăi și de a muri în fidelitate față de Domnul Isus și de Evanghelia sa”.
• «A imita gesturile lor de iubire și milostivire înseamnă, într-un fel, o continuare a prezenței lor în această lume. Într-adevăr, acele gesturi evanghelice sunt singurele care rezistă la distrugerea morții: un gest de blândețe, un ajutor generos, un timp petrecut ca să-l asculte pe celălalt, o vizită, un cuvânt bun, un zâmbet… În ochii noștri, aceste gesturi pot părea lipsite de importanță, dar în ochii lui Dumnezeu sunt veșnice, pentru că iubirea și compasiunea sunt mai tari decât moartea».

”Fecioara Maria, regina tuturor sfinților”, a încheiat papa Francisc reflecția sa de la rugăciunea ”Angelus”, ”să ne ajute să ne punem încrederea tot mai mult în harul lui Dumnezeu, ca să mergem cu avânt pe calea sfințeniei. Mamei noastre îi încredințăm eforturile noastre de fiecare zi și o rugăm și pentru scumpii noștri răposați, cu speranța adâncă de a ne regăsi într-o zi, cu toții împreună, în comuniunea glorioasă din ceruri”.

La rugăciunea ”Îngerul Domnului”, Suveranul Pontif a făcut un apel la pace în R. Centrafricană, una din cele trei țări – alături de Kenia și Uganda – pe care speră să le viziteze de la 25 la 30 noiembrie a.c.

Apel la pace în R. Centrafricană
«Dragi frați și surori, episoadele dureroase care în ultimele zile au înăsprit situația delicată din R. Centrafricană trezesc în sufletul meu o vie preocupare. Fac apel la părțile implicate pentru ca să se pună capăt acestei serii de violențe. Sunt sufletește aproape de Părinii Combonieni din parohia ”Fecioara Maria de la Fatima” în Bangui, care primesc un mare număr de refugiați. Îmi exprim solidaritatea față de Biserică, de celelalte confesiuni religioase și de întreaga națiune centrafricană, atât de greu încercate, în timp ce depun orice efort pentru depășirea dezbinărilor și reluarea parcursului de pace. Pentru a exprima apropierea rugăciunii întregii Biserici față de această națiune atât de încercată și răvășită și pentru a-i îndemna pe toți centrafricanii să fie tot mai mult mărturisitori de milostivire și reconciliere, duminică, 29 noiembrie, am de gând să deschid Poarta Sfântă a catedralei din Bangui, în timpul călătoriei apostolice pe care sper să o efectuez în această națiune».

Saluturi adresate pelerinilor
După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa Francisc a menționat beatificarea, sâmbătă, 31 octombrie 2015, la Frascati, lângă Roma, a călugăriței Tereza Casini, fondatoarea congregației ”Surorile Oblate ale Sfintei Inimi a lui Isus”. ”Femeie contemplativă și misionară – a remarcat Pontiful – ea a făcut din viața ei o jertfă de rugăciune și caritate concretă în sprijinul preoților. Să-i mulțumim Domnului pentru mărturia ei”.

La saluturile adresate pelerinilor, din Italia și din alte țări, Sfântul Părinte a menționat participanții la două inițiative sportive – «Corsa dei santi» și «Marcia dei santi» – organizate în cursul dimineții pe străzile Romei.

Cu aceeași ocazie, papa Francisc a specificat că duminică după amiază, mai precis la ora 16.00, merge la cimitirul Verano din Roma unde celebrează Sfânta Liturghie pentru pomenirea credincioșilor răposați. ”Vizitând cimitirul din Roma – a spus Pontiful – mă unesc sufletește la cei care în aceste zile merg să se roage la mormintele celor dragi ai lor, în orice parte a lumii”. Asupra acestei celebrări, care începe după închiderea ediției noastre de duminică, vom reveni în emisiunea următoare.

Primiți acum și binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc la rugăciunea ”Angelus” duminică, 1 noiembrie 2015, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia