Papa Francisc, la Liturghia de dimineaţă din capela “Domus Sanctae Marthae”, Vatican. – OSS_ROM


 RV 30 octombrie 2015. Un bun preot ştie cum să se „emoţioneze” şi să se „implice în viaţa oamenilor”: este unul dintre pasajele omiliei de dimineaţă a papei Francisc, la Sfânta Liturghie celebrată vineri, 30 octombrie, în limba maternă, la capela Casei „Sf. Marta” din Vatican. „Dumnezeu – a subliniat Papa – ne iartă asemeni  unui Tată, nu ca un angajat de tribunal. Dumnezeu are compasiune faţă de fiecare dintre noi. El are compasiune faţă de umanitate şi l-a trimis pe Fiul său ca să o vindece, să o regenereze, să o «reînnoiască»”.
• „Este interesant – a observat papa Francisc – că în parabola pe care noi toţi o cunoaştem a Fiului Risipitor, se spune că atunci când tatăl – figură a lui Dumnezeu care iartă – îl vede ajungând pe fiul său, a simţit compasiune. Compasiunea lui Dumnezeu nu înseamnă «a-i fi milă»: nu au nimic de a face una cu cealaltă”.
„Eu pot simţi milă pentru un câine care moarte – exemplifică Papa – dar compasiunea Domnului înseamnă a se pune în situaţia celuilalt, cu sufletul Tatălui”. Pentru aceasta, a subliniat Pontiful, l-a trimis pe Fiul său:
• „Isus a vindecat oamenii – a afirmat Pontiful – dar nu era un «vraci». Nu! El a avut grijă de oameni ca semn al compasiunii lui Dumnezeu de a o salva, pentru a-i reda locul în turmă oiţei pierdute. Dumnezeu are compasiune. Ne-a dăruit sufletul său de Tată fiecăruia şi pentru toţi. Iar când Dumnezeu iartă, El iartă ca un Tată, nu ca un angajat de tribunal, care citeşte o sentinţă şi citeşte «Iertat pentru insuficienţă de probe». El ne iartă din interior. El iartă pentru că s-a aşezat în inima acestei persoane”.Isus, a adăugat el, a fost trimis pentru a „aduce vestea bună, pentru a-l elibera pe cel asuprit”. Isus „este trimis de Tatăl pentru a se pune în fiecare dintre noi, eliberându-le”.
•„Aceasta – a spus Papa– este ceea ce face un preot: se emoţionează, angajându-se în viața persoanelor, deoarece un preot este preot după cum Isus este preot. De câte ori – şi apoi trebuie să mergem să ne spovedim – criticăm acei preoți care nu sunt interesați de ceea ce se întâmplă în congregaţie, în parohie sau comunitate, nu le pasă. Nu, ei nu sunt preoţi buni!”.
Un preot bun, a încheiat papa Francisc, este cel care se face părtaşul „tuturor problemelor umane”.

Pontiful a amintit serviciul adus Bisericii de cardinalul Javier Lozan o Barragán, care a participat la Sfânta Liturghie cu ocazia împlinirii a 60 de ani de preoție. Papa Francisc a amintit cu recunoștință misiunea prelatului în Departamentul pentru Operatorii Sanitari din Vatican, „în serviciul Bisericii, care se dedică celor bolnavi”.

„Aducem mulţumire lui Dumnezeu – a spus Papa– pentru acești 60 de ani de preoție”, pentru „compasiunea lui Dumnezeu, care a fost ghid şi un dar pe care Domnul îl face cardinalului Barragán, de a putea „trăi  în slujba Lui de 60 de ani”.

(rv– A. de Carolis – M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia