Cardinalul Ján Chryzostom Korec27.10.2015, Roma (Catholica) – Cardinalul iezuit Ján Chryzostom Korec, Episcop emerit de Nitra, Republica Slovacă, a trecut la Casa Tatălui sâmbătă, 24 octombrie 2015, la vârsta de 91 de ani. Figură de prim plan în lupta Bisericii Catolice pentru libertate și democrație în Cehoslovacia în timpul regimului comunist, a fost condamnat la 12 ani de închisoare în 1960, fiind eliberat în 1968, în timpul perioadei experimentării socialismului cu față umană, supranumit „Primăvara de la Praga”, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.

Într-o telegramă trimisă Arhiepiscopului de Bratislava, Mons. Stanislav Zvolenský, președinte al Conferinței Episcopale Slovace, Papa Francisc îl amintește cu ”adâncă emoție” pe prelatul slovac, pe care îl consideră un ”generos păstor care în lunga sa slujire eclezială s-a dovedit mărturisitor neînfricat al Evangheliei și apărător îndârjit al credinței creștine și al drepturilor persoanei umane”. Referindu-se la anii de închisoare din timpul regimului comunist din fosta Cehoslovacie, Papa Francisc a remarcat că regretatul păstor de suflete, deși ”a fost împiedicat ani la rând să își exercite liber misiunea sa episcopală, nu s-a lăsat niciodată intimidat, dând întotdeauna un exemplu luminos de tărie și încredere în Providența divină, precum și de fidelitate față de Scaunul lui Petru”.

În anii regimului comunist, Episcopul slovac a sfințit în clandestinitate aproape 120 de preoți. ”Îi mulțumesc Domnului”, încheie Papa Francisc, ”pentru că a dăruit Bisericii Sale această eminentă personalitate de preot și Episcop și înalț rugăciuni fierbinți la Dumnezeu ca să-l primească în bucuria veșnică, după atâtea suferințe, pe acest slujitor al Său bun și credincios”. Funeraliile Cardinalului Jan Korec vor avea loc sâmbătă, 31 octombrie, la Nitra, fiind prezidate de Cardinalul Stanisław Dziwisz, Arhiepiscop de Cracovia.

Cardinalul Korec s-a născut la Bosany, Dieceza de Nitra, în 1924. A intrat în Societatea lui Isus în 1939, fiind însă constrâns să întrerupă studiile filosofice în 1950, în urma deciziei regimului comunist de a suprima ordinele religioase. A fost sfințit preot în data de 1 octombrie 1950. În 24 august 1951, la doar 27 de ani, a fost consacrat Episcop în clandestinitate. A lucrat în fabrică timp de nouă ani, desfășurându-și în secret misiunea de preot și Episcop, până când a fost descoperit, arestat și condamnat la 12 ani de închisoare, cu falsa acuzație de înaltă trădare. În închisoare a întâlnit circa 200 de preoți și 6 Episcopi. Reabilitat în 1969, a obținut pașaportul, reușind să călătorească la Roma, unde s-a întâlnit cu Papa Paul al VI-lea.

Cu acel prilej a primit în mod oficial însemnele episcopale, după 18 ani de când fusese sfințit Episcop, putându-le însă purta doar în 1989. După eliberarea din închisoare, a lucrat ca măturător la Bratislava, apoi ca muncitor în industria chimică. Reabilitarea sa a fost anulată în 1974, fiind din nou condamnat la patru ani de închisoare. A fost eliberat din motive de sănătate, însă a pierdut locul de muncă de măturător, rămânând șomer până la găsirea unui alt loc de muncă în industria chimică. A împlinit misiunea de Episcop de Nitra din 1990 până în 2005 și de președinte al Conferinței Episcopale Slovace, fiind creat Cardinal de Papa Ioan Paul al II-lea, în Consistoriul din 28 iunie 1991. Odată cu decesul Cardinalului Korec, numărul Cardinalilor scade la 218, dintre care 118 electori și 100 fără drept de vot.

Sursa: Radio Vatican

Exprimaţi-vă opinia