Războiul desfigurează legăturile dintre frați: Papa, participanților ca Cursul pentru Capelani Militari – RV


 26 octombrie 2015. Papa Francisc s-a întâlnit luni, în Sala Clementină din Vatican, cu cei circa 100 de participanții la cel de-al IV-lea Curs de formare al Capelanilor Militari în domeniul Dreptului Internațional Umanitar. Promovat de Consiliul Pontifical pentru Dreptate și Pace, la eveniment au participat cardinalii Ouellet, Turkson și Tauran.
“Ați venit din diferite țări pentru a reflecta împreună asupra unora dintre provocările actuale privind dreptul internațional umanitar, referitoare la protejarea demnității omului în timpul conflictelor armate care nu se desfășoară la nivel internațional și despre așa-numitele “noi conflicte armate”. Din păcate, este vorba despre o temă de mare actualitate, dacă ne gândim în special la intensificarea violenței și la multiplicarea teatrelor de război în diferite zone ale lumii, precum Africa, Europa și Orientul Mijlociu”, a spus Pontiful la începutul discursului ținut participanților la Cursul de formare al Capelanilor Militari.

Referindu-se la efectele devastatoare ale războiului, Papa Francisc subliniat contribuția importantă pe care o pot aduce membrii forțelor armate și familiile lor la prevenirea violării drepturilor omului, cu scopul de a reduce durerea și suferințele pe care războiul le provoacă întotdeauna:

Papa Francisc: “De fapt, războiul desfigurează legăturile dintre frați, dintre națiuni; îi desfigurează și pe cei care sunt martori ai unor astfel de atrocități. Mulți militari revin după operațiunile belice sau din misiunile pentru restabilire a păcii cu adevărate răni interioare. Războiul poate lăsa în ei semne de neșters. De fapt, războiul lasă întotdeauna un semn de neșters. Am ascultat în această perioadă istorisiri ale multor episcopi care acordă primire în diecezele lor soldaților care au plecat în război și care se întorc cu aceste răni.”

“Este necesară interogarea asupra modalităților adecvate pentru îngrijirea acestor răni spirituale a militarilor care, trăind experiența războiului, au asistat la crime cumplite”, a spus Sfântul Părinte, subliniind că aceste persoane și familiile lor necesită o atenția pastorală specifică, o atenție “care să-i ajute să simtă atenția maternă a Bisericii”.

La finalul discursului, Pontiful a pus accentul pe necesitatea rugăciunii, spunând:

Papa Francisc: “Capelanii trebuie să se roage. Fără rugăciune nu se poate face tot ceea ce umanitatea, biserica și Dumnezeu ne cere în acest moment. Întrebați-i pe capelanii voștri și întrebați-vă pe voi înșivă: cât timp acord pe zi rugăciunii? Răspunsul va face bine tuturor”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia