Peste 5000 de gitani din întreaga lume, în audienţă la papa Francisc, 26 octombrie 2015 – AFP


RV 26 octombrie 2015. „A sosit momentul să dezrădăcinăm prejudecăţile vechi de secole, preconcepţiile şi neîncrederea reciprocă, care sunt de cele mai multe ori baza discriminării, rasismului şi xenofobiei. Mi-aș dori ca poporul gitan să înceapă o nouă filă a istoriei, să întoarcă pagina”: a spus papa Francisc celor 5000 de participanţi la Pelerinajul mondial al gitanilor, pe care i-a întâlnit luni, 26 octombrie a.c., în aula Paul al VI-lea din Vatican. În cadrul audienţei, a fost încoronată «Fecioara Ţiganilor» ca gest simbolic de comemorare a 50 de ani de la vizita papei Paul al VI-lea la tabăra de nomazi din Pomezia (sudul Romei), pe 26 septembrie 1965. La întâlnire cu Sfântul Părinte a luat parte şi PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, responsabil în Conferința Episcopilor din România cu pastorația migranților și itineranților.

«Dragi prieteni gitani, o Del si tumentsa!  [„Domnul să fie cu voi!”]», a început papa Francisc discursul său adresat ţiganilor, mulţumindu-le pentru prezenţa numeroasă şi prestaţiile artistice muzicale extraordinare, pentru a marca vizita istorică a predecesorului său, care spunea pe atunci: «Oriunde vă veţi opri, voi veţi fi consideraţi inoportuni şi străini […] aici nu; aici veţi găsi pe cineva care vă vrea binele, vă stimează, vă apreciază şi vă însoţeşte».

„Cu aceste cuvinte – reiterează Pontiful – el a invitat Biserica la un angajament pastoral pentru poporul său, încurajându-vă totodată să aveţi şi voi încrederea în ea. De la acea dată până în prezent am fost părtaşi multor schimbări, atât în domeniul evanghelizării, cât şi cel al promovării umane, sociale şi culturale al comunităţii voastre”. O dovadă a acestor schimbări şi a „creşterii spirituale” a etniei este numărul mai mare de vocaţii la viaţa consacrată în rândul gitanilor.
• „Voi sunteţi o punte de legătură între două culturi, de aceea vi se cere să fiţi mărturisitori ai transparenţei evanghelice, pentru a favoriza creşterea, naşterea şi grija pentru noi vocaţii. Să ştiţi să fiţi însoţitori nu doar în acest parcurs spiritual, ci şi în practicele zilnice, cu greutăţile, bucuriile şi preocupările lor specifice”, a îndemnat Papa poporul gitan.

Papa a mărturisit că îi sunt bine-cunoscute dificultăţile cu care poporul gitan se confruntă, cu care a avut contact în vizitele sale pastorale la parohiile din periferia Romei. Printre acestea, Papa a enunţat: lipsa unor condiţii de viaţă, a unui loc de muncă demn, a educaţiei şi asistenţei sanitare.
•„Ordinea morală şi socială impune ca orice persoană umană să se poată bucura de drepturi fundamentale şi trebuie să răspundă propriilor datorii: pe această bază este posibilă construirea unei convieţuiri pacifice, în care diferite culturi şi tradiţii păstrează valorile lor prin dialog şi integrare, nu închizându-se. Nu dorim să mai asistăm tragediilor familiale în care copiii mor de frig, sunt asediaţi sau devin obiecte în mâinile persoanelor depravate, tineri şi femei care sunt implicate în traficul de droguri şi de fiinţe umane.Iar aceasta, pentru că deseori cădem în indiferenţa şi incapacitatea de a accepta costume şi moduri de viaţă diferite de ale noastre” – a subliniat Papa, făcând un apel profund pentru ca „Evanghelia milostivirii să trezească conştiinţele şi să deschidă inimile”:

• „Vă îndemn în primul rând pe voi, din oraşele de astăzi în care se respiră atât de mult individualism, să vă angajaţi în construirea unor periferii mai umane, caracterizate de legături fraterne şi împărtăşirea bunurilor; aveţi această responsabilitate, căci este şi de datoria voastră”, a spus papa Francisc ţiganilor, pe care i-a invitat să aibă ca model figura Fericitului Zeffirin Giménez Malla, fiu al poporului gitan, «Martir al Rozariului», care s-a distins prin „onestitate şi umilinţă şi devoţiunea profundă la Sfânta Fecioară”.

«Dragi prieteni, nu oferiţi mijloacelor mass-media şi opiniei publice ocazia de a vorbi urât despre voi», a continuat Papa, îndemnând comunitatea rrom de pretutindeni să nu interzică copiilor să meargă la şcoală, deoarece „instruirea este fără dubiu baza unei dezvoltări sănătoase a persoanei umane” şi este foarte important ca „elanul către educaţie să pornească din familie, de la părinţi şi bunici”.
• „Accesul la educaţie permite tinerilor voştri să devină cetăţeni activi, să participe la viaţa politică, socială şi economică” din ţările în care poporul gitan se găseşte.

Gândul Papei s-a îndreptat totodată spre instituţiile civile, pe care le consideră responsabile să asigure copiilor şi tinerilor gitani un parcurs formativ şi integrativ, şi să ofere familiilor condiţiile de muncă. Acest proces de integrare, spune el, aduce societăţii „provocarea de a cunoaşte cultura, istoria şi valorile populaţiilor gitane”:
• „Cultura şi valorile voastre să fie cunoscute de toţi!”.

Pontiful a încheiat discursul său, în care s-a simţit o afinitate particulară pentru copii de ţigani prezenţi în Aulă, amintind contribuţia predecesorilor săi, papa Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea care i-a asigurat întotdeauna de afecţiune şi încurajare din partea Bisericii, valori pe care a dorit să le exprime încă o dată prin cuvintele fericitului Paul al VI-lea, promotor al pastoraţiei ţiganilor:
• „Vreau să  închei cu fraza fericitului Paul al VI-lea,  care afirma: «Voi în Biserică nu sunteţi la margine, dar sub anumite aspecte voi sunteţi în centru (…) Voi sunteţi în inima Bisericii» (Învăţături III [1965], 491-492). În această inimă este şi Maria, venerată de voi ca «Fecioara Ţiganilor». Ei şi Fericitului Zeffirin, vă încredinţez pe voi, familiile şi viitorul vostru”.

(rv– M. Caba)

 

Exprimaţi-vă opinia