Papa Francisc23.10.2015, Vatican (Catholica) – „Biblia nu trebuie pusă pe un raft, ci să stea în mâinile voastre, să o citiți des – în fiecare zi, atât fiecare singur cât și împreună cu ceilalți”, scrie Papa Francisc în prologul la o ediție a Bibliei pentru tineri apărută în Germania. Tinerii sunt încurajați de Pontif să citească Biblia împreună așa cum împreună practică diverse sporturi sau merg la cumpărături.

„De ce să nu citiți și Biblia împreună – câte doi, trei sau patru? În natură, în păduri, pe plajă, noaptea la lumina câtorva lumânări… veți avea o experiență minunată!”, le-a garantat Sfântul Părinte. „Citiți cu atenție! Nu rămâneți la suprafața textului, ca la o carte de benzi desenate! Niciodată nu vă opriți doar la ‘spuma’ Cuvântului lui Dumnezeu!”, a îndemnat mai apoi. De asemenea le-a cerut tinerilor să îl întrebe pe Dumnezeu ce dorește să le spună prin Biblie. „M-a atins în străfundurile dorinței mele? Ce trebuie să fac?”, sunt întrebări pe care trebuie să și le pună. „Doar în acest fel putem forța Cuvântul lui Dumnezeu să se desfășoare. Doar în acest fel poate schimba viețile noastre, făcându-le mărețe și frumoase.”

Autorii YouCat-ului, catehism pentru tineret, oferă acum o Biblie pentru tineri. Noua ediție oferă textul Bibliei într-un aranjament modern, cu desene și fotografii, explicații și citate. Așa numita Biblie YouCat s-a dovedit populară la târgul de carte de la Frankfurt. Cincisprezece edituri, din țări precum Statele Unite ale Americii, Polonia și Argentina, au semnat înțelegeri pentru publicarea de traduceri. Bernhard Meuser, manager de proiect la YouCat, a spus că Biblia figurează printre cele mai bune zece contracte de la târgul de carte. YouCat-ul a fost publicat în șase milioane de exemplare, în 39 de limbi, printre care și româna, datorită Editurii Sapientia.

În prologul la Biblia YouCat, Papa Francisc reflectă la propria sa Biblie. „Dacă ați putea vedea Biblia mea nu ați fi foarte impresionați”, a spus el. „Cum – aceasta este Biblia Papei? O carte atât de veche și de uzată!” Dar a spus că nu ar schimba-o pentru una nouă. „Mi-e dragă Biblia mea veche, ce m-a însoțit jumătate din viață. A fost cu mine în timpuri de bucurii și în timpuri de lacrimi. Este cea mai prețioasă comoară a mea. Trăiesc din ea și nu aș da-o pentru nimic din lume.” Sfântul Părinte laudă noua Biblie pentru tineret pentru mărturiile luate din sfinți și tineri. „Invită cu atâta forță încât când începi să o citești nu te mai poți opri până la ultima pagină”, afirmă el.

I-a încurajat apoi pe tineri să nu lase Biblia să dispară într-un raft sau să strângă praf. „Astăzi sunt mai mulți creștini persecutați în lume decât în primele zile ale Biserici. Și de ce sunt persecutați? Pentru că poartă o cruce și dau mărturie despre Isus. Ajung să fie condamnați pentru că dețin o Biblie.” Drept aceea a descris Biblia ca „o carte deosebit de periculoasă”. În unele țări cel care deține o Biblie este tratat „de parcă ar ascunde grenade în baie”. Cum ar putea atunci Biblia să fie o lucrare de literatură sau o colecție de povești vechi, când atâția creștini sunt persecutați pentru ea? „Prin Cuvântul lui Dumnezeu a venit Lumina în lume și nu va pleca niciodată.”

Papa Francisc amintește de propriile sale obiceiuri privind lectura Bibliei. „Adesea citesc puțin și apoi o pun deoparte și îl contemplu pe Domnul. Nu că l-aș vedea eu pe Domnul, ci El se uită la mine. Este aici. Mă las privit de El. Și simt – și nu este vorba de sentimente – simt profund lucrurile pe care Domnul mi le spune. Uneori nu îmi vorbește. Atunci nu simt nimic, doar goliciune, goliciune, goliciune… Dar rămân răbdător și atunci aștept, citind și rugându-mă.” Papa mărturisește că uneori adoarme în timp ce se roagă. „Dar nu contează. Sunt ca un fiu cu tatăl, și acest lucru este important.”

Exprimaţi-vă opinia