Papa la Sf. Liturghie din Casa „Sf. Marta”, Vatican. – OSS_ROM


 RV 23 octombrie 2015. Timpurile se schimbă, iar noi, creştinii, trebuie să ne schimbăm neîncetat, cu libertate şi în Adevărul credinţei: a spus papa Francisc vineri, 23 octombrie a.c., la Liturghia de dimineaţă din reşedinţa „Sf. Marta”, în Vatican. Pontiful a reflectat asupra discernământului pe care Biserica trebuie să îl facă privind la „semnele timpurilor”, fără a ceda în faţa conformismului, ci lăsându-se inspirată prin rugăciune.
„Timpurile fac ceea ce trebuie să facă: se schimbă. Creştinii trebuie să facă ceea ce doreşte Isus Cristos”: să analizele timpurile şi să se schimbe o dată cu ele, dar, subliniază foarte clar Papa, trebuie să facă aceasta „rămânând în spiritul adevărului Evanghelic”. Ceea ce nu poate fi acceptat este conformismul liniştitor, care de fapt ne face „neclintiţi”.

Înţelepciune creştină
În faţa ochilor Pontifului este un nou pasaj din Scrisoarea către Romani a Apostolului Pavel, care a predicat „cu atât de multă forţă libertatea care ne-a mântuit de păcat”. Predica Papei este inspirată şi de Evanghelia în care Isus vorbeşte despre „semnele timpurilor”, considerându-i ipocriţi pe cei care pot să îl înţeleagă, dar nu fac aceasta. „Dumnezeu ne-a creat liberi şi pentru a avea această libertate – afirmă Pontiful – trebuie să ne deschidem puterii Duhului Sfânt”, ca să înţelegem bine ceea ce se petrece în interiorul şi în afara noastră, folosind discernământul.

• „Avem această libertate de a judeca ceea ce se petrece în exterior. Dar pentru a judeca într-adevăr trebuie să cunoaştem bine ceea ce se petrece. Cum putem face aceasta? Este ceea ce Biserica înţelege prin «a cunoaşte semnele timpurilor». Timpurile se schimbă. Este specific înţelepciunii creştine să recunoaştem aceste schimbări, cunoscând diferitele timpuri, pentru a înţelege ce înseamnă unul şi ce înseamnă celălalt. Trebuie să facem aceasta fără nicio frică, cu multă libertate”.

Tăcere, reflecţie şi rugăciune
Papa recunoaşte că aceasta nu este o sarcină uşoară, fiind extrem de multe condiţionări externe, care apasă şi asupra creştinilor:
• „Acesta este un lucru pe care noi de obicei nu îl facem: să ne conformăm, să ne mulţumim cu «mi-a spus, am auzit, lumea spune că…», doar ca să rămânem resemnaţi. Însă, care este adevărul? Care este mesajul pe care Domnul doreşte să mi-l transmită prin aceste semne al timpurilor? Pentru a înţelege este necesar în primul să stăm în tăcere şi să observăm. Iar apoi, să reflectăm înăuntrul nostru. Un exemplu actual, spune Papa, este: «de ce oare sunt atât de multe războaie în prezent? Ce s-a întâmplat?». Nu în ultimul rând, trebuie să ne rugă. Aşadar: tăcere, reflecţie şi rugăciune. Numai în acest mod putem desluşi semnele timpurilor, doar în acest fel putem înţelege ce doreşte să ne transmită Isus Cristos”.

Liberi prin adevărul Evangheliei
A înţelege semnele timpurilor nu este o muncă exclusivă a unei elite intelectuale. Pontiful ne îndeamnă să ne amintim că „Isus nu spune «priviţi cum fac studenţii universitari, doctorii sau intelectualii… Isus, subliniază Papa, vorbeşte cu oamenii de la ţară, care, în simplitatea lor ştiu să separeu grâul bun de zizanie”:
• „Timpurile se schimbă, iar noi, creştinii trebuie să ne schimbăm în mod continuu. Trebuie să ne schimbăm, rămânând fideli credinţei noastre în Isus Cristos şi adevărului evanghelic, dar atitudinea noastră trebuie să se schimbe potrivit semnelor timpurilor. Suntem liberi, prin darul libertăţii pe care ne-a dat-o Isus. Misiunea noastră este aceea de a vedea ce se petrece în noi, de a discerne sentimentele şi gândurile noastre; totodată, suntem chemaţi să înţelegem ce se petrece în exterior şi să discernem semnele timpurilor. Prin tăcere, meditaţie şi rugăciune”.

(rv– M. Caba)

 

Exprimaţi-vă opinia