Să-i fie redată onoarea fidelității iubirii: Papa Francisc, la cateheza audienței generale de miercuri, 21 octombrie 2015. – ANSA

21/10/2015 12:26
21 octombrie 2015. Papa Francisc a ales să vorbească la cateheza audienței generale despre fidelitatea iubirii, explicând că “întreaga realitate familială este fondată pe promisiune”. “Se poate spune că familia trăiește din promisiunea de iubire și fidelitate pe care bărbatul și femeia și-o fac reciproc”, a spus Pontiful. Această promisiune –  a explicat – implică angajamentul de a-i accepta și educa pe fii, dar se actualizează și în grija față de părinții bătrâni, în protejarea și îngrijirea membrilor celor mai fragili din familie, în ajutorul reciproc.

“Promisiunea conjugală” – a continuat – “se extinde la împărtășirea bucuriilor și suferințelor tuturor taților, mamelor, copiilor, cu o generoasă deschidere față de conviețuirea umană  și binele comun”. “O familie care se închide în sine însăși este un fel de contradicție, o mortificare a promisiunii care i-a dat viață și o face să existe”.

Analizând în sinteză calitatea fidelității față de promisiunea care stă la baza vieții de familie, cateheza a subliniat slăbirea acesteia. De ce? Pentru că există o idee greșită despre dreptul de a căuta propria satisfacție cu orice preț și în orice raport, ridicat la rangul de principiu care nu poate fi negociat, a explicat Pontiful. Pe de altă parte – a continuat – slăbirea forței fidelității este cauzată și de încredințarea, în mod exclusiv, a legăturii matrimoniale constrângerilor legii.

În cateheza dedicată fidelității iubirii, Papa Francisc a explicat că libertatea și fidelitatea nu se opun una celeilalte, ci se susțin reciproc, atât în raporturile interpersonale, cât și în cele sociale. “De fapt, să ne gândim la daunele pe care le produc, în cadrul civilizației comunicării globale, inflația de promisiuni nemenținute în diferite domenii, și indulgența față de infidelitatea față de cuvântul dat și față de angajamentele luate”.

Fidelitatea este promisiunea de angajare care se auto-împlinește, crescând în supunerea liberă față de cuvântul dat, a explicat Papa, definind fidelitatea față de promisiuni “o capodoperă de umanitate”, atrăgând atenția asupra riscului de a fi pierduți dacă i-am disprețui curajoasa tenacitate.

“Este necesar să-i fie restituită onoarea socială fidelității iubirii”, a spus Pontiful, insistând totodată asupra necesității de a scoate din clandestinitate miracolul zilnic a fidelității a milioane de bărbați și femei care, prin respectarea promisiunii date, regenerează zi de zi fundamentul familiilor.

La finalul catehezei, Papa Francisc a amintit însă că fidelitatea noastră față de promisiunea dată este întotdeauna încredințată milostivirii lui Dumnezeu, spre care trebui să înălțăm rugăciunea de a ne acorda harul de a fi la înălțimea acestei promisiuni”.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia