Măsura incomensurabilă a iubirii lui Dumnezeu: Papa Francisc, la Sfânta Liturghie din 20 octombrie 2015

 20 octombrie 2015. Dumnezeu le dăruiește întotdeauna oamenilor harul său cu mărinimie, înțelegerea abundenței iubirii divine fiind un rod al harului: a spus Papa Francisc în omilia Sfintei Liturghii celebrată marți, 20 octombrie, în cursul dimineții, în capela reședinței sale din Vatican.
Abundentă, astfel este iubirea lui Dumnezeu pentru om. Este de o generozitate care scapă înțelegerii omului prea obișnuit să fie drămuit când este vorba să dăruiască. Aceasta este cheia folosită de Pontif în lectura fragmentului din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani, capitolul 5, prima Lectură din Liturghia zilei. Mântuirea adusă de Isus depășește căderea lui Adam, aceasta fiind o demonstrație a modului abundent în care Dumnezeu ne dăruiește iubirea sa.

“În acest caz, cum ne dăruiește Dumnezeu prietenia și mântuirea sa deplină? Le dăruiește în același mod despre care ne asigură că vom fi recompensați pentru faptele noastre bune: cu o măsură plină, îndesată, abundentă până la revărsare. Expresia ‘cu prisosință’ este repetată de trei ori în fragmentul biblic. Dumnezeu ne dăruiește cu prisosință până într-acolo încât Sfântul Paul spune: ‘Căci dacă prin greşeala unuia singur au murit cei mulţi, cu atât mai mult harul lui Dumnezeu şi darul harului unui singur om, Isus Cristos, a fost revărsat cu prisosinţă asupra celor mulţi’.”

Iubirea nemăsurată a lui Dumnezeu se exprimă în parabola evanghelică care istorisește despre Tatăl Milostiv care, zi de zi, scrutează orizontul sperând să întrezărească întoarcerea fiului. Și atunci când noi revenim în brațele Tatălui, asemenea fiului risipitor, Dumnezeu ne îmbrățișează și ne face sărbătoare.

“Dumnezeu nu este meschin; el nu cunoaște meschinăria; El ne dăruiește totul; Dumnezeu nu rămâne nemișcat, ci privește și așteaptă convertirea noastră. Dumnezeu iese în căutarea noastră, în căutarea fiecăruia dintre noi. Cu adevărat ne caută, făcând aceasta în fiecare zi, după cum se spune în Parabola oii rătăcite și a monedei pierdute. El caută, făcând mereu astfel.

În cer este mai mare bucurie pentru un păcătos care se convertește decât pentru o sută de drepți, a amintit Papa. Însă, Pontiful a recunoscut totodată că nu este ușor să înțelegem acest lucru dacă folosim criterii umane, diferite de criteriile folosite de o  călugăriță cunoscută în dieceza sa care, în ciuda celor 84 de ani, continua să străbată neobosit coridoarele spitalelor, cu surâsul pe față, pentru a le vorbi bolnavilor despre iubirea lui Dumnezeu.

“Este adevărat că noi avem obiceiul de a măsura situațiile și lucrurile cu măsurile pe care le avem noi la dispoziție, iar acestea sunt limitate. De aceea, ne va face bine să cerem harul de la Duhul Sfânt, să ne rugăm Spiritului Sfânt, să-i cerem harul de a ne apropia măcar puțin de înțelegerea acestei iubiri, cu dorința de a fi îmbrățișați și sărutați cu acea măsură fără limite a Tatălui ceresc”.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia