La tradiționala rugăciune mariană “Îngerul Domnului”, recitată duminică, 18 octombrie 2015, împreună cu credincioșii romani și pelerinii adunați în Piața Sfântul Petru, Papa Francisc a făcut un nou apel pentru pace în Țara Sfântă. – OSS_ROM


 19 octombrie 2015. La tradiționala rugăciune mariană “Îngerul Domnului”, recitată duminică, împreună cu credincioșii romani și pelerinii adunați în Piața Sfântul Petru, Papa Francisc a făcut un nou apel pentru pace în Țara Sfântă.
Ne oferă mai multe amănunte colegul nostru Sergio Centofanti:

În Țara Sfântă continuă revolta palestiniană a cuțitelor, intitulată cea de-a treia intifadă. Sâmbătă au fost uciși patru tineri palestinieni care au atacat cu arme albe câțiva israelieni. Însă, surse palestiniene acuză armata israeliană că ar fi acționat, cel puțin în două cazuri, în mod disproporționat.

Papa Francisc a spus că urmărește cu deosebită preocupare situația de mare tensiune și violență care afectează Țara Sfântă.

Papa Francisc: “În acest moment este nevoie de mult curaj și de multă forță sufletească pentru a respinge ura și răzbunarea, împlinind în schimb gesturi de pace. De aceea, să ne rugăm pentru ca Dumnezeu să intensifice în toți, guvernanți și cetățeni, curajul de a se opune violențelor și de a face pași concreți în vederea detensionării. În actualul context medio-oriental este mai decisivă ca oricând realizarea păcii în Țara Sfântă: astfel ne solicită Dumnezeu și binele umanității”.

Scânteia care a făcut să izbucnească violențele este legată de Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt pentru islam, care se extinde pe Muntele Templului, locul cel mai sacru pentru ebraism, din care a rămas doar așa-numitul Zid al Plângerii. Musulmanii acuză autoritățile că au modificat un “status-quo” multisecular prin începerea unor lucrări menite sa faciliteze accesul turiștilor și al credincioșilor la Zidul Plângerii.

Dincolo de această chestiune, tensiunile sunt legate și de multiplele și gravele probleme sociale și economice care apasă asupra populației palestiniene, în vreme ce tratativele de pace sunt complet blocate. Deocamdată, secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, John Kerry, a anunțat că, în cursul săptămânii, se va întâlni în Germania cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pentru ca apoi să meargă în Iordania, unde va avea convorbiri cu președintele palestinian Mahmoud Abbas.

Succesiv apelului pentru Țara Sfântă, Papa i-a salutat pe credincioșii veniți să aducă omagiu noilor sfinți.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia