Pastorația străzii. Programul de acțiune al simpozionului internațional de la Roma – ANSA

15 octombrie 2015. Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților a difuzat documentul final al simpozionului internațional destinat pastorației străzii, desfășurat la Roma, între 13 și 17 septembrie.

În cadrul întâlnirii au fost studiate planuri de acțiune specifice pentru a contrasta tot mai răspândita plagă a copiilor și femeilor care își câștigă existența pe stradă sau care trăiesc pe stradă, o realitate dramatică în care sunt implicate de multe ori și familiile acestora și care necesită intervenții de urgență atât din partea Bisericii universale și a Bisericilor locale, cât și din partea instituțiilor civile.

Delegații, proveniți din 42 de țări ale celor cinci continente și din 12 instituții catolice și congregații religioase i-au prezentat Papei Francisc reflecțiile și intențiile de acțiune formulate în cursul lucrărilor. Documentul final se prezintă sub forma unui Plan de acțiune și urmărește să redea demnitate și respect copiilor și femeilor victime ale exploatării și abuzurilor și insistă asupra unei reînnoite angajări comune în lupta împotriva gravelor crime comise împotriva umanității.

Planul de acțiune cuprins în documentul final redactat în urma simpozionului internațional destinat pastorației străzii propune:

Schimbarea, pentru întâia oară, a terminologiei folosite în trecut, astfel încât să nu se mai vorbească despre ‘copii ai străzii’ sau ‘femei ale străzii’ ci despre ‘copii și femei care își câștigă existența pe stradă sau care trăiesc pe stradă’;

Contestarea oricărui act legal și a oricărei politici favorabilă prostituției, realității care dezonorează ființa omenească, creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu;

Se cere ca guvernele și statele să protejeze, cu orice mijloc legal, copiii și femeile care-și câștigă existența sau care trăiesc pe stradă, susținând instituțiile angajate în eliberarea și reabilitarea și întărind procedurile destinate reunificării și reintegrării victimelor în interiorul familiilor naturale și ale unor contexte familiale sănătoase, oferind acces liber educației și un loc de muncă demn.

Se cere ca guvernele și statele să le garanteze acestor categorii de copii și femei, împreună cu familiile lor, dreptul universal de a obține o carte de identitate și alte documente legale, asigurând totodată integrarea lor, în calitate de beneficiari, în programe integrale și incluzive de dezvoltare, în proiecte internaționale și în politici economice naționale, regionale, comunale, ca și în cadrul unor politici și servicii de protecție.

Se solicită episcopilor să scrie o scrisoare pastorală pe această temă, la nivel național, diecezan sau de congregații, în contextul celei de-a XIV-a Adunări Ordinare Generale a Sinodului Episcopilor dedicat familiei, propunând conferințe, dezbateri și momente de rugăciune (catolică, ecumenică, interreligioasă) pentru copiii și femeile care se confruntă cu această gravă problematică.

Cere ca episcopii să asigure justiția socială față de aceste persoane, considerându-le nu ca pe străini sau persoane care trăiesc din caritate, ci ca membri normali ai parohiilor și cetățeni cu drepturi și demnitate depline.

Îi îndeamnă pe traficanți, exploatatori și clienți să se convertească și să abandoneze aceste activități ilicite, integrându-se în programe adecvate de reabilitare.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia