Rugăciunea, antidotul împotriva ipocriziei: Papa, la Sfânta Liturghie – AFP

 16 octombrie 2015. Este necesar să ne rugăm mult pentru a nu ne lăsa molipsiți de “virusul” ipocriziei, acel comportament fariseic care seduce prin minciuni, stând în umbră. Comentând Evanghelia zilei, la omilia Sfintei Liturghii celebrată vineri dimineață, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Pontiful a îndemnat la a asculta îndemnul lui Isus: “Feriţi-vă de aluatul fariseilor, care este ipocrizia, căci nu este nimic ascuns care nu va fi descoperit şi nici secret care nu va fi cunoscut!” (Luca 12,1-7).
Colegul nostru Alessandro Gisotti a introdus, prin câteva reflecții, trei fragmente din omilia Papei:

Ipocrizia nu are culoare, ci se joacă cu nuanțe nu prea bine definite. Ipocrizia insinuează și seduce în umbră, prin fascinația exercitată de minciună. Pornind de la relatarea biblică în care apare mulţimea care se aduna cu miile, încât se călcau în picioare unii pe alţii, Isus începând să le vorbească și să-i avertizeze în legătură cu ipocrizia, Papa a descris ambiguitatea acesteia, spunând:

“Ipocrizia este acel mod de a trăi, de a acționa și de a vorbi care nu este clar. Poate că surâde, poate că este serios…Nu este lumină, nici întuneric… Se mișcă într-un mod care pare să nu amenințe pe nimeni, asemenea unui șarpe, însă are farmecul clarobscurului. Are farmecul lucrurilor care nu sunt clare, farmecul minciunii, al aparenței. Fariseilor ipocriți, Isus le spunea că erau plini de sine, de trufie, că le plăcea să se plimbe prin piețe în ochii lumii, arătând cât erau de importanți și de culți”.

Însă, Isus dă asigurări mulțimii, spunând: “nu este nimic ascuns care nu va fi descoperit şi nici secret care nu va fi cunoscut!” Papa a explicat că ascunderea nu ajută, chiar dacă “aluatul fariseilor îi determină pe oameni să iubească mai mult întunericul decât lumina”.

“Acest aluat este un virus care îmbolnăvește și duce la moarte. Fiți atenți. Acest aluat duce la întuneric. Atenție! Însă, este cineva care-i mai puternic decât ipocrizia: Tatăl care este în Ceruri. ‘Nu se vând oare cinci vrăbii pe doi bani? Şi niciuna dintre ele nu este uitată înaintea lui Dumnezeu’ Și firele de păr ale capului vă sunt numărate. Pentru ca apoi, să îndemne în final: “Nu vă fie teamă. Voi valorați mai mult decât păsările. În fața tuturor acestor temeri care ne plasează fie într-o parte, fie în alta, ne este transmis virusul, aluatul ipocriziei fariseice. Isus ne spune: ‘Există un Tată. Există un Tată care vă iubește. Există un Tată care are grijă de voi”

Pontiful a explicat că există un singur mod de a evita molipsirea: rugăciunea; această cale fiind indicată de Isus:

“Să ne rugăm. Să ne rugăm mult. ‘Doamne, păzește Biserica Ta, care suntem noi toți; păzește poporul tău, ferește-l de ipocrizie, de moleșeala existențială, dăruiește-i bucuria de a ști că există un Tată care ne iubește mult.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia