descărcare

Bruxelles, 14 octombrie 2015 – Reuniunea Consiliului European, din 15-16 octombrie se va concentra în principal pe pregătirea Summit-ului Valletta care va avea loc în perioada 11-12 luna noiembrie. JRS Europa salută această inițiativă, deoarece este necesar să se consolideze dialogul cu țările africane și de a discuta aspectele legate de migrație forțată și de deplasare.

Cu toate acestea, liderii politici UE nu ar trebui sa inchida ochii la nevoile materiale și de protecție a refugiaților și solicitanților de azil.

Cum sezonul de iarna se apropie, condițiile pentru cei nou-veniți se vor deteriora dacă toate statele membre nu garantează condiții de primire adecvate și nu tratează solicitanții de azil cu demnitate și respect.

La reuniunea la nivel înalt va discuta, de asemenea, frontierele externe ale UE și politica de returnare. Având în vedere Declarația de săptămâna trecută a Conferinței la nivel înalt privind traseul Mediterana de Est – Balcanii de Vest, există temeri că factorii de decizie politică ce s-au adunat la summit-ul de mâine, se vor concentra mai degrabă din nou pe gestionarea frontierelor, deportări și obligațiile de protecție în țările terțe care nu pot asigura standarde adecvate de protecție.

„Toate statele membre ale UE trebuie să respecte obligațiile care le revin în temeiul Convenției internaționale ONU pentru Refugiați și în temeiul dreptului internațional și al Uniunii Europene. Salvarea de vieti si protejarea drepturilor omului ale solicitanților de azil trebuie să aibă prioritate”, spune ofițer de advocacy JRS Europa Olga Siebert. ” Cresterea numarului de controale la frontieră nu vor ajuta solicitanții de azil sa aibe acces la protecția internațională de care au nevoie.”

JRS Europa solicită UE să creeze modalități mai sigure și legale de intrare în Europa, cum ar fi eliberarea de vize umanitare „” și de mai multe locuri de reinstalare. Persoanele traumatizate ajung să aleaga rute periculoase pentru a ajunge in Europa, de cele mai multe ori prin contrabandiști și traficanți ca singura opțiune pentru supraviețuire. În plus, JRS Europa solicită un sistem cu adevărat european comun de azil, care va proteja viața și demnitatea tuturor refugiaților și solicitanților de azil.

sursa: jrsromania.org

Exprimaţi-vă opinia