pr. Federico Lombardi SJ13.10.2015, Vatican (Catholica) – Directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, pr. Federico Lombardi SJ, a avertizat jurnaliștii relativ la scrisoarea publicată luni de publicația italiană „L’Espresso”, care ar fi fost semnată de 13 Cardinali și trimisă Papei Francisc, în care sunt criticate procedurile Sinodului și se exprimă anumite îngrijorări. Purtătorul de cuvânt a ținut să aducă unele clarificări legate de respectivul document.

„După cum știm, cel puțin patru din Părinții sinodali care au fost incluși în lista semnatarilor au negat implicarea”, și anume Cardinalii Angelo Scola, Andre Vingt-Trois, Mauro Piacenza și Peter Erdo. Cardinalul Pell „a declarat că o scrisoare trimisă Papei are caracter confidențial și trebuie să rămână astfel, nici textul publicat și nici semnatarii necorespunzând acestei scrisori trimise Papei”. Pr. Lombardi a adăugat, referindu-se la conținutul scrisorii făcute publice, că dificultățile descrise au fost deja menționate luni seară în Aula Sinodală, fiind deja explicate în public, deși nu au fost prezentate presei în detaliu.

„După cum știm, secretarul general și Papa au răspuns clar în dimineața următoare. De aceea, publicarea acestui text și a listei semnatarilor după câteva zile constituie o subminare ce nu a fost dorită de semnatari (cel puțin de cei mai reprezentanți). De aceea ar fi cu totul nepotrivit să permitem să aibă vreo influență”, a spus pr. Lombardi. Observațiile au privit metodologia Sinodului, fapt care „nu este nici nou, nici surprinzător”. A subliniat că odată ce se cade de acord asupra metodologiei, se ia angajamentul punerii în practică în cel mai bun mod posibil.

Papa Francisc a făcut diferite schimbări la metodologia Sinodului Episcopilor, dând inclusiv mai mult timp discuțiilor în grupurile mici. „Acest (angajament față de metodologie) are actualmente loc”, a spus pr. Lombardi. „Există o colaborare intensă cu sarcina de a permite Sinodului să facă progrese considerabile. Se poate observa că unii dintre ‘semnatari’ sunt moderatori din grupurile de lucru (circuli minori) și au lucrat considerabil. Climatul general al Adunării este fără îndoială unul pozitiv.”

Purtătorul de cuvânt al Sfântul Scaun a mai amintit clarificarea cerută de Cardinalul Wilfrid Fox Napier, care susține că nu a fost citat corect în interviul apărut în „Crux”. Legat de alegerea celor 10 prelați care vor pregăti textul final al Sinodului, „Crux” spune că prelatul african s-ar fi declarat preocupat de membrii din comisie și că „contestă dreptul Papei Francisc de a alege”. Cardinalul a cerut ca textul să fie corectat, explicând că de fapt a spus exact opusul: „nimeni nu contestă dreptul Papei Francisc de a alege”.

Exprimaţi-vă opinia