Arhiepiscopul siro-catolic de Mosul: Primiți-i pe creștini în grupuri mari! – EPA

12 octombrie 2015. Arhiepiscopul siro-catolic de Mosul, mons. Petrus Mouché, a adresat un apel guvernanților occidentali, cerând ca familiile creștine de irakieni să fie primite în grupuri mari, în loc să le fie acordate vize puțin câte puțin. Prelatul s-a aflat zilele trecute la Paris, fiind primit la Quay d’Orsay, sediul Ministerului de Externe.

Comunitatea siro-catolică riscă să dispară din Irak
De luni de zile, familiile creștine din Mosul și din împrejurimile Câmpiei Ninive, fugite din calea persecuțiilor exercitate de Isis și care s-au refugiat în orașul Erbil, din Kurdistanul irakian, încep să părăsească taberele de refugiați pentru a emigra în Europa și Statele Unite. Sunt familii extenuate care, odată cu trecerea timpului, au pierdut orice speranță de a se mai putea întoarce în propriile locuințe. Ne aflăm în fața unui exod pe care episcopii irakieni de diferite rituri au încercat să-l oprească, fapt care s-a demonstrat inutil. Preocupările privind creștinii irakieni au fost exprimate mai ales de episcopii siro-catolici, mons. Mouché spunând într-un interviu publicat de cotidianul “Le Figaro”: “Dacă va continua risipirea creștinilor, comunitatea noastră riscă să dispară”.

Potrivit arhiepiscopului de Mosul, pentru a opri această ‘hemoragie’ nu rămâne decât o soluție radicală: “Rămânând unite, familiile de creștini se vor simți mai puternice, copiii lor vor putea fi școlarizați împreună, vor putea continua să vorbească propria limbă și să-și trăiască propria credință”.

Pe termen lung, obiectivul rămâne același: revenirea în propriile ținuturi, aflate în prezent sub controlul Califatului. “Când acestea vor fi eliberate, creștinii vor putea să se întoarcă”, a mai spus arhiepiscopul siro-catolic de Mosul, primit recent la Ministerul francez de Externe.

Recâștigarea Câmpiei Ninive adevărata soluție
Ipoteza unei primiri în masă a refugiaților creștini întâmpină însă rezerve nu doar în mediile politice franceze cât și în rândul unor organizații catolice care se tem că o astfel de inițiativă ar putea fi dăunătoare. Mons. Pascal Golnish, director al asociației catolice franceze “Ouvre d’Orient”, implicata în sprijinirea creștinilor din Orientul Mijlociu, recunoaște exigența ca refugiații să poată mențină legătura între ei, dar insistă asupra necesității de a evita dispariția completă a prezenței creștinilor din Câmpia Ninive.

 

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia