08.10.2015, San Francisco (Catholica) – Un nou grup eclezial numit Mișcarea Adevărul Căsătoriei urmărește să ajute catolicii și alte persoane să reînnoiască viziunea asupra căsătoriei în societate. „Este vorba de formare pentru evanghelizarea culturii pornind din jurul mesei luate în familie”, a declarat Bill May, președintele grupului din California, de la Institutul Catolicii pentru Binele Comun. „Începem prin a-i ajuta pe oameni la a reintroduce căsătoria în cultură printr-un limbaj ne-religios care să reflecte cu acuratețe învățăturile Bisericii”.

Mișcarea Adevărul Căsătoriei a fost lansată în 30 septembrie 2015, în Philadelphia, în cadrul Întâlnirii Mondiale a Familiilor. Organizația, susținută financiar de Institutul Catolicii pentru Binele Comun, urmărește construirea unei coaliții și promovarea unor materiale educaționale utile despre căsătorie. Arhiepiscopul Salvatore Cordileone de San Francisco, președintele Subcomitetului pentru Promovarea și Apărarea Căsătoriei, al Conferinței Episcopilor Catolici din SUA, a susținut discursul principal la lansarea mișcării. Arhiepiscopul a spus că oamenii trebuie să vadă de ce există căsătoria în natură: „pentru a aduce pe lume noi copii și a uni bărbatul și femeia între ei și cu acei copii pe care ei îi aduc pe lume”.

Bill May a declarat că conceptul de adevăr al căsătoriei urmărește să se deosebească de înțelegerea căsătoriei ca „o simplă relație dedicată între doi adulți”. Conceptul de „căsătorie tradițională”, la rândul său, sugerează în mod greșit că căsătoria este pur și simplu o problemă de tradiție umană. Căsătoria „este o parte integrală a creației lui Dumnezeu”. Bill May a spus că Mișcarea Adevărul Căsătoriei urmărește să promoveze dreptul uman al copiilor „de a se naște într-o familie și a fi crescuți într-o familie, cu părinții lor uniți în căsătorie”. Urmărește să îi ajute pe tineri să descopere adevărul iubirii, al căsătoriei, al sexualității și al familiei.

Mișcarea urmărește de asemenea să „evalueze fiecare lege, instituție și plan de învățământ după cât de bine promovează faptul ca bărbatul și femeia să se căsătorească înainte de a avea copii”. Caută de asemenea să dezvolte materiale care să îi ajute pe oameni să explice căsătoria într-un limbaj ne-religios, copiilor și prietenilor lor, „în moduri în care ei să poată înțelege și confirma ei înșiși adevărul ei”. May a îndemnat ca oamenii să se concentreze pe nevoia societății de a avea sau nu „o instituție civilă care să facă legătura dintre copii și părinții lor”. „Aceasta exprimă deplinătatea căsătoriei fără a folosi acest cuvânt”.

Această abordare a avut succes cu tinerii adulți. „Le înflăcărează inimile, pentru că rezonează la ea… Nu s-au gândit niciodată la căsătorie în acest mod”, a spus el. „Sunt copleșiți de adevăr. Îi întreb: ‘Sunteți bucuroși pentru că părinții voștri s-au căsătorit?’ Sau vor spune ‘Aș vrea ca părinții mei să se fi căsătorit’”. Mișcarea se află încă în stadiile ei inițiale. Oferă broșuri educaționale despre căsătorie pentru a fi distribuite în parohii și în cadrul altor organizații. Situl web al mișcării oferă de asemenea alte materiale de studiu. Încurajează oamenii să organizeze grupuri de studiu sau să incorporeze materialul în grupurile de studiu biblic sau în alte evenimente.

Exprimaţi-vă opinia