07.10.2015, Vatican (Catholica) – Pr. Federico Lombardi SJ a deschis conferința de presă a zilei de marți explicând ce s-a întâmplat în sesiunea de dimineață. Astfel a informat că secretarul general al Sinodului, Cardinalul Baldisseri, a explicat „anumite procese metodologice”, accentuând noutățile. Conform purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Papa Francisc a dorit să intervină în mod excepțional, spunând câteva cuvinte (a se vedea știrea separată).

„Sfântul Părinte a considerat că este important să spună că ceea ce facem aici trebuie văzut ca o continuare a anului trecut”, a explicat pr. Lombardi. Pontiful a spus că munca pe grupuri, începută de Părinții sinodali de marți după-masa, va fi foarte importantă. Le-a mai amintit participanților că „doctrina catolică despre căsătorie nu a fost pusă la îndoială în reuniunea anterioară a Sinodului” și că „Sinodul nu privește o singură temă – Euharistia pentru divorțații recăsătoriți – ci multe teme și trebuie să le luăm pe toate în vizor”. Pr. Lombardi a amintit diferitele teme apărute în contribuțiile prezentate de-a lungul sesiunii de azi. Printre ele transmiterea credinței între generații, migrarea, violența domestică, războiul, sărăcia și poligamia.

Pr. Thomas Rosica, ce asistă în biroul de presă cu preponderență pentru vorbitorii de limbă engleză, a descris ca scurte intervențiile Părinților sinodali. Fiecare a avut trei minute la dispoziție, ceea ce „a ajutat la claritate”. Unele intervenții au subliniat problemele cu care e confruntă familia, iar altele au recunoscut „frumusețea și bucuria” vieții de familie. „Unele intervenții au sugerat că ar trebui să fim mai deschiși în limbajul nostru, în special în acest An Jubiliar al Milostivirii. Persoanele homosexuale sunt fii și fiice ale noastre, frați și surori, vecini și colegi”, a spus el. „S-a mai sugerat ca a treia formă de penitență, dezlegarea generală, să fie larg folosită în Anul Milostivirii”, a mai amintit pr. Rosica. Au fost simple sugestii care „ar putea să fie luate în considerare de Părinții sinodali”.

La sfârșit cei prezenți în prezidiu au primit întrebări, una fiind despre problematica acceptării divorțaților recăsătoriți la Euharistie, mai exact dacă subiectul mai este discutat. Arhiepiscopul Maria Celli, președintele Consiliului Pontifical pentru Comunicațiile Sociale, a spus că subiectul este deschis. „Este deschis la nivel pastoral, dar nu uitați ce a spus Papa despre doctrină.” Întrebat dacă primirea Euharistiei de către divorțații recăsătoriți este „doctrină sau disciplină”, Arhiepiscopul Paul-Andre Durocher de Gatineau, Quebec, a răspuns că oameni diferiți văd problema diferit, și tocmai de Sinod ține să discute acest fapt. Prelatul a mai spus că toți Episcopii recunosc că există o prăpastie între cultura contemporană și învățătura Bisericii. După Arhiepiscopul Celli este important ca Biserica să găsească noi căi de a intra în dialog cu lumea. „Este nevoie să vorbim despre ceea ce învață Biserica, dar trebuie să evităm o mentalitate de ghetou.”

Pr. Lombardi a fost întrebat dacă Papa Francisc va participa la munca din grupurile mici. A răspuns că în mod normal Sfântul Părinte nu participă la acestea, dar fiind un Papă al surprizelor „s-ar putea să ne uimească!”

Exprimaţi-vă opinia