Milostivirea înțeleasă doar când a fost vărsată asupra noastră: Papa, la Sfânta Liturghie de marți, 6 octombrie 2015.


 6 octombrie 2015. La Sfânta Liturghie celebrată marți, 6 octombrie, în cursul dimineții, în capela Casei Sfânta Marta, din Vatican, înainte de a merge în Aula Sinodului, Papa Francisc a evidențiat necesitatea de a ne feri să avem o inimă dură care nu permite pătrunderea milostivirii lui Dumnezeu.
Pontiful a îndemnat să nu opunem rezistență milostivirii lui Dumnezeu, crezând că sunt mai importante propriile gânduri sau o listă de porunci de respectat, după cum relatează colegul nostru Alessandro Gisotti, care ne oferă mai multe amănunte:

Profetul Iona rezistă  voinței lui Dumnezeu, evidențiază Papa inspirându-se din prima lectură, luată din Cartea profetului Iona 3,1-10, însă în cele din urmă, învață că trebuie să i se supună Domnului.  Și împlinește un adevărat miracol supunându-se voinței lui Dumnezeu, făcând ceea ce Dumnezeu i-a poruncit.

Așadar, Ninive se convertește și, în fața acestei convertiri, Iona, un om deloc docil față de Spiritul lui Dumnezeu, se revoltă”. “Iona este într-atât de contrariat încât se indispune până într-acolo încât îi adresează reproșuri lui Dumnezeu”.

Dacă inima este dură, milostivirea lui Dumnezeu nu poate pătrunde
Papa notează că istoria lui Iona și a orașului Ninive se conturează în trei capitole. Primul capitol este reprezentat de rezistența lui Iona față de misiunea pe care Domnul i-o încredințează; a doua, este “ascultarea și, atunci când există ascultare se înfăptuiesc miracole. Ascultarea față de Cuvântul lui Dumnezeu face ca Ninive să se convertească. În cel de-al treilea capitol, “se evidențiază rezistența față de milostivirea lui Dumnezeu”

Nici Isus nu era înțeles pentru milostivirea sa
Și Isus a trăit drama de a nu fi înțeles pentru milostivirea sa de către învățătorii legii care nu înțelegeau de ce nu a lăsat ca acea femeie să fie ucisă cu pietre sau cum de Isus stătea la masă cu vameșii și păcătoșii. Nu înțelegeau milostivirea lui Isus, a spus Papa, amintind că în psalmul responsorial din liturghia zilei ne-am rugat Domnului spunând: “Să nădăjduiască Israel în Domnul,

căci la Domnul este îndurare şi belşug de mântuire!”

Nu slujitorilor rigizi, Domnul ne cere milostivire
“Unde este Domnul, acolo se află și milostivirea”, a spus Papa Francisc, amintind că Sfântul Ambrozie spunea că  “unde este rigiditate, acolo se află și slujitorii Domnului”, acea încăpățânare care sfidează misiunea, milostivirea.

“În apropierea începerii Anului Milostivirii, să ne rugăm Domnului să ne facă să înțelegem cum este inima sa, ce înseamnă ‘milostivire’, ce înseamnă când ne spune: “Milă vreau și nu jertfe! De aceea, în Rugăciunea Zilei, spunem: ‘Te rugăm, revarsă mila ta asupra noastră’, milostivire care poate fi înțeleasă doar când a fost vărsată asupra noastră, asupra păcatelor și nimicniciilor noastre.

R.V./A.M.

 

Exprimaţi-vă opinia