charamsa

03.10.2015, Vatican (Catholica) – Directorul biroului de presă al Sfântului Scaun a dat o declarație ca răspuns la „dezvăluirea” făcută de Mons. Krzysztof Charamsa, într-un recent interviu, cum că ar fi homosexual activ. Prelatul de 43 de ani a declarat pentru Corriere della Sera că este „preot homosexual cu partener”. Declarația pr. Federico Lombardi, cu data de 3 octombrie, afirmă:

„Privitor la declarațiile și interviurile date de Mons. Kryzstof Charamsa, trebuie să se ia în considerare opțiunea pentru a face o astfel de expunere zgomotoasă în ajunul deschiderii Sinodului, o opțiune gravă și iresponsabilă, din moment ce caută să supună presiunii media adunarea sinodală.” Cu siguranță, „Mons. Charamsa nu va mai putea să își continue îndatoririle de până acum din Congregația pentru Doctrina Credinței, nici la Universitățile Pontificale, în timp ce alte aspecte ținând de situația sa sunt actualmente de competența ordinariului său diecezan.”

În interviul pentru Corriere, Mons. Charamsa afirmă că a făcut anunțul pentru ca Biserica să știe adevărata sa identitate. S-a declarat mândru de orientarea sa sexuală și a susținut ca fiind „inumană” pretenția Biserici la abstinență sexuală pentru astfel de persoane, cerând o schimbare a poziției. Mons. Charamsa a fost oficial al Congregației pentru Doctrina Credinței (CDF). Din 2009 a fost profesor la Universitatea Gregoriana, respectiv la Regina Apostolorum. În 2011 a fost numit secretar al Comisiei Teologice Internaționale. CDF este responsabilă de numirea teologilor în Comisia amintită.

Vineri, în ziua dinaintea apariției interviului, a avut loc o conferință cu mărturii ale unor persoane ce simt atracție spre cei de același sex cu ei, dar trăiesc vieți caste. Organizată de asociația „Courage” (Curaj), care oferă sprijin pastoral persoanelor cu atracții homosexuale, conferința, prin participanți, a cerut Părinților sinodali să apere învățătura Bisericii despre castitate. Evenimentul a avut tema „Căile iubirii adevărate – abordări pastorale pentru primirea și însoțirea celor ce trăiesc cu tendințe homosexuale”, gazdă fiind Universitatea Pontificală Toma de Aquino, cunoscută și ca Angelicum.

Sinodul dedicat familiei va începe mâine, 4 octombrie, și se va încheia pe 25 octombrie.

Exprimaţi-vă opinia