Papa Francisc, la rugăciunea ”Angelus”, duminică, 4 octombrie 2015 – AP

RV 04 oct 2015. O societate-familie, nu o societate-fortăreață. La rugăciunea ”Angelus”, în Piața Sfântul Petru, după celebrarea Sfintei Liturghii în bazilica vaticană, papa Francisc i-a amintit pe numeroșii copii nefericiți, care fug din fața războaielor și bat la ușile noastre și a solicitat adoptarea unor reguli adecvate pentru primirea lor. Pentru a treia oară în mai puțin de 24 de ore, Sfântul Părinte a cerut sprijinul rugăciunilor pentru ca Părinții Sinodali să depună ”un efort adecvat împreună cu familiile și pentru familii” și pentru ca lumea să fie eliberată de flagelul războiului. La saluturile finale, papa a menționat victimele unei mari alunecări de teren din Guatemala și aluviunile de pe Coasta de Azur, în Franța.
• «Mă gândesc la numeroșii copii înfometați, abandonați, exploatați, constrânși la război, respinși. E dureros să vezi imagini cu copii nefericiți, cu privirea pierdută, care scapă din fața sărăciei și a conflictelor, bat la ușile noastre și la inimile noastre implorând ajutor».

Papa Francisc cere ieșirea din indiferență, pentru a da un răspuns adecvat la aceste situații dramatice. ”Domnul să ne ajute să nu fim o societate-fortăreață, ci o societate-familie, capabili de a primi, după reguli adecvate, dar de a primi, de a primi întotdeauna cu iubire”.

Atenția Sfântul Părinte s-a îndreptat încă o dată la adunarea generală a Sinodului Episcopilor. Pontiful a cerut sprijinul rugăciunilor pentru ca ”planul originar al Creatorului cu privire la bărbat și femeie să se realizeze și să lucreze în toată frumusețea și puterea sa în lumea de astăzi”. Papa a făcut o referință precisă: îndemnul la rugăciune pentru ca ”Duhul Sfânt să-i facă pe Părinții Sinodali pe deplin docili la inspirațiile sale”. În această privință, Sfântul Părinte a cerut mijlocirea de mamă a Fecioarei Maria, cinstită în aceeași zi, la sanctuarul din Pompei, cu titlul de ”Regină a sfântului rozariu”. ”Ținând mereu privirea îndreptată spre Isus”, Papa a explicitat în cuvântul său obiectul adunării sinodale: ”să găsească, pe baza învățăturii sale de adevăr și milostivire, căile cele mai potrivite pentru un angajament adecvat din partea Bisericii împreună cu familiile și pentru familii”.

După recitarea rugăciunii ”Îngerul Domnului”, Papa a menționat în mod special beatificarea, sâmbătă, la Santander, în Spania, a lui Pius Heredia și a 17 însoțitori ai săi, călugări și călugărițe din Ordinul Cistercian, martiri pentru credință în timpul războiului civil spaniol din secolul trecut. ”Să-l preamărim pe Domnul – a spus Pontiful – pentru acești mărturisitori curajoși și prin mijlocirea lor să-l rugăm să elibereze lumea de flagelul războiului”.

În fine, papa Francisc a adresat un salut special pelerinilor italieni în ziua comemorării liturgice a Sf. Francisc din Assisi, patronul spiritual al Italiei.

Primiți acum și Binecuvântarea Apostolică invocată de papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia