Papa Francisc la Liturghia matinală din Casa “Sf. Marta”, 2 octombrie 2015 – OSS_ROM

RV 02 octombrie 2015. Fiecărei persoane Dumnezeu i-a dărui „compania” unui Înger, pentru a o consilia şi proteja, un Înger care trebuie ascultat cu docilitate: a amintit papa Francisc în predica sa de vineri, 2 octombrie a.c., la Sfânta Liturghie celebrată în capela Casei Sfânta Marta din Vatican, în comemorarea liturgică a Îngerilor păzitori.
Dovada unei paternităţi care iubeşte şi acoperă totul o regăsim încă din primele pagini ale Bibliei. Când Dumnezeu îl alungă pe Adam din Paradis nu îl lasă singur, a subliniat Papa, nu îi spune „descurcă-te cum poţi”.

Ambasadorul lui Dumnezeu lângă noi
Pontiful a citat apoi rugăciunile şi psalmii care arată cum figura Îngerului păzitor a fost prezentă întotdeauna, în orice raport dintre om şi Dumnezeu. «Iată, eu trimit un înger înaintea ta, ca să te ocrotească pe drum şi să te conducă în locul pe care l-am pregătit!», precum  scrie în cartea Exodului propusă ca lectură a zilei în calendarul latin. O liturghie dedicată acelor prezenţe divine pe care, spune Papa, Dumnezeu le-a dat tuturor, fiecare dintre noi are un Înger, care îl însoţeşte:
• „El [Îngerul păzitor] este întotdeauna cu noi, este o realitate. Îngerul păzitor este asemeni unui ambasador al lui Dumnezeu, mereu prezent cu noi. Domnul este cel care ne sfătuieşte să fim respectuoşi prezenţei sale, «Fii atent în prezenţa lui, ascultă-i glasul şi nu te revolta împotriva lui». Iar când noi – spre exemplu – când facem o răutate şi ne gândim că suntem singuri, de fapt, nu suntem, el este cu noi. Să avem respect pentru prezenţa sa. Să ascultăm vocea sa, pentru că el ne sfătuieşte. Când simţim acea inspiraţie «Dar de ce nu faci aceasta… aşa este mai bine… aceasta nu trebuie făcut…», ascultă! Nu te revolta împotriva sa!”, ne îndeamnă Succesorul lui Petru.

Să-l respectăm şi să-l ascultăm
Îngerul nostru păzitor ne apără întotdeauna, mai ales de rău, asigură papa Francisc. Uneori, observă el, noi „credem că ne putem ascunde de multe lucruri”, „lucruri rele”, dar la final se vor descoperi oricum. Iar Îngerul ne vorbeşte, este acolo să ne „dea un sfat”, să ne „acopere”, exact aşa cum face „un prieten, pe care noi nu îl vedem, dar îl simţim”. Este un prieten care într-o zi va fi cu noi în Ceruri, pentru a ne împărtăşi bucuria veşnică”.
• „Ne cere doar să îl ascultăm şi să-l respectăm. Doar atât: respect şi ascultare. Iar acest respect şi ascultare a acestui «camarad de drum» se numeşte docilitate, spune Papa. Creştinul trebuie să fie docil Spiritului Sfânt. Ascultarea Spiritului Sfânt începe cu această docilitate faţă de sfaturile acestui însoţitor, Îngerul nostru păzitor”.

Ascultători docili ai îngerului care ne îndrumă
Pentru a fi docili, ne spune Papa, trebuie să fim umili, să ne facem mici asemeni copiilor, cei cărora Isus le-a spus că vor fi cei mai mari în Împărăţia Tatălui. Aşadar, a încheiat papa Francisc predica sa de sărbătoarea Îngerului păzitor din acest an, «Îngerul este un însoţitor de drum, care ne învaţă umilinţa şi pe care trebuie să-l ascultăm, asemeni copiilor»:
• „Să cerem astăzi lui Dumnezeu harul acestei docilităţi, de a putea asculta vocea acestui prieten care ne însoţeşte, a acestui ambasador al lui Dumnezeu care ne este aproape în numele Său, a acestui ajutor care ne sprijină necontenit. El este întotdeauna pe cale… în Liturghia fiecărei zile, prin care aducem laudă Domnului, amintim cât este de bun Dumnezeu, care imediat după ce a creat prietenia Sa cu noi nu ne-a lăsat singuri, nu ne-a abandonat niciodată”.

(rv – M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia