Papa Francisc, Casa “Sf. Marta”, 01 octombrie 2015 – OSS_ROM

 RV 01 octombrie 2015. Bucuria lui Dumnezeu este forţa noastră, în El ne găsim identitatea: este un fragment din predica papei Francisc la Liturghia celebrată joi, 01 octombrie a.c., în capela Casei „Sf. Marta” din Vatican, de sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus. Papa Francisc a subliniat că niciodată în viaţa unui creştin nu trebuie să se stingă nostalgia de Dumnezeu, altfel, sufletul nostru nu poate simţi bucuria adevărată.
Poporul lui Israel, după lungi ani de deportare, se întoarce la Ierusalim. Pornind de la prima lectură a zilei din calendarul latin, care spune cum Esdra a deschis Cartea Legii şi l-a binecuvântat pe Dumnezeu, Pontiful şi-a concentrat reflecţia sa asupra a ceea ce dă substanţă identităţii unui creştin.

Papa a amintit că şi în timpul Babiloniei, poporul îşi amintea mereu de patria sa. După atâţia ani, a observat Papa, ajunge ziua în care trebuie să se întoarcă, moment al reconstruirii lui Ierusalim şi, cum spune prima Lectură, guvernatorul Nehemia cere scribului Esdra să citească înaintea poporului Cartea Legii. Poporul este fericit şi răspunde „Amin!”. Era fericit, accentuează Papa, şi plângea când a auzit Cuvântul lui dumnezeu; era bucuros şi plângea în acelaşi timp”. Cum se explică aceasta, se întreabă Papa?:

 Bucuria lui Dumnezeu este forţa noastră
• „Pur şi simplu acest popor nu a găsit doar oraşul în care s-a născut, oraşul lui Dumnezeu, ci ascultând Legea a găsit identitatea sa, de aceea era fericit şi plângea. Dar plângea de bucurie, plângea pentru că a găsit identitatea  pe care a pierdut-o în anii deportării, un drum lung. «Nu vă întristaţi – spune Nehemia – pentru că bucuria Domnului este forţa voastră!» (Neh 8, 12). Este bucuria pe care ne-o dă Dumnezeu când ne găsim identitatea noastră. Identitatea noastră se pierde pe drum, se pierde în atât de mult deportări şi auto-deportări ale noastre, când ne facem un loc aici, unul acolo, un cuib… şi nu în Casa Domnului. Găsiţi-vă propria identitate!” – a îndemnat Succesorul lui Petru.

Numai în Dumnezeu găsim adevărata noastră identitate
Papa Francisc se întreabă apoi în ce mod poate fi găsită identitatea personală:
• „Când tu ai pierdut ceea ce aveai, casa, ceea ce era al tău – a evidenţiat el – te cuprinde această nostalgie care te poartă din nou acasă”. Şi acest popor, a adăugat el, cu această nostalgie, a simţit că era fericit şi plângea de fericire pentru aceasta, pentru că nostalgia pentru propria identitate l-a condus să o găsească. O graţie a lui Dumnezeu”:

„Dacă noi, spre exemplu – a continuat Papa – suntem plini de mâncare, nu simţim foamea. Dacă stăm comozi, liniştiţi acolo unde ne aflăm, nu avem nevoie să ieşim din cuibul nostru. Eu mă întreb şi ar fi bine ca mulţi dintre noi să ne întrebăm astăzi: «Sunt liniştit, mulţumit, nu am nevoie de nimic – mă refer la nivel spiritual – în inima mea? Nostalgia mea s-a stins?»”. Să privim acest popor fericit, care plângea şi era bucuros.

„O inimă fără nostalgie, nu cunoaşte bucuria. Iar bucuria propriu-zisă, este forţa noastră: bucuria Domnului. O inimă care nu ştie ce este nostalgia – a repetat Papa – nu poate trăi o sărbătoare. Toată această cale începută cu mulţi ani în urmă, se încheie cu un prilej de bucurie şi petrecere”.

Să nu se stingă niciodată în sufletul vostru nostalgia de Dumnezeu
Poporul, a reamintit Papa la final, exclamă cu mare bucurie deoarece „a înţeles cuvintele care-i erau proclamate. Persoanele au găsit în ele însele acea nostalgie care le făcea să simtă şi să meargă mai departe”:
• „Să ne întrebăm fiecare cum este nostalgia noastră pentru Dumnezeu: suntem fericiţi, bucuroşi, aşa şi aşa sau simţim în fiecare zi această dorinţă profundă de a merge mai departe? Fie ca Domnul să ne dea harul său: ca niciodată, niciodată să nu se stingă în sufletul nostru nostalgia de Dumnezeu”.

(rv – A. Gisotti – M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia