
”Proiectul Baragli” își propune să ofere online documentele Bisericii cu privire la mass-media. – AP
”Eu – a continuat mons. Celli – cred că una din principalele provocări cu care Biserica se confruntă în lumea de astăzi se referă la modul în care reușește să stabilească un dialog bazat pe respect cu cultura digitală din aceste timpuri și la felul în care este capabilă să folosească limbajul oamenilor și femeilor de astăzi pentru a vesti Evanghelia”. Mons. Celli a prezentat și posibilitatea ca într-un viitor apropiat, ”Proiectul Baragli” să cuprindă și intervențiile pe care Bisericile ortodoxe sau evanghelice le-au formulat cu privire la comunicațiile sociale.
La rândul său, pr. Franco Lever, a oferit reperele esențiale despre ”Proiectul Baragli”. Mai întâi adresa Proiectului: site-ul www.chiesaecomunicazione.com, unde vor fi puse la dispoziția utilizatorilor pasaje selecționate, pentru moment, din 1105 documente în traducere multilingvistică, de la primul până la cel de-al două zecelea secol. Apoi, navigatorul Proiectului, care permite consultarea surselor disponibile în Internet. De asemenea, o platformă pentru lectură și studiul persona. În fine, un ambient deschis la colaborare și contribuții din partea utilizatorilor, din moment ce Proiectul funcționează acum doar în versiunea Beta (versiunea de început).
Pr. Franco Lever a precizat, în același timp, trei direcții de activitate: extinderea arhivei, la care se dorește includerea documentelor adoptate de Conferințele episcopale, de episcopi sau de alte Biserici; stabilirea unei rețele de colaboratori, indispensabilă pentru a oferi traducerea documentelor și pentru ajunge la noi surse de documentare; în fine, oferirea de noi instrumente și metodologii, cu ajutorul unei platforme de publicare în hypernote, care să stimuleze lectura, cercetarea și împărtășirea cu ceilalți cititori.
Realizatorii Proiectului Baragli și-au exprimat speranța ca tot mai mulți utilizatori ai datelor puse la dispoziție să ajungă să înființeze adevărate comunități virtuale de studiu, în care să facă schimburi de observații și să împartă cu ceilalți rezultatul cercetărilor, listele de documente consultate, elaboratele și adnotările care pot fi utile pentru toți cititorii.
(rv – A. Dancă)