”Proiectul Baragli” își propune să ofere online documentele Bisericii cu privire la mass-media. – AP


 RV 01 oct 2015. ”Comunicarea nu este una din activitățile Bisericii, ci esența însăși a vieții sale”: a spus arhiepiscopul Claudio Maria Celli, președintele Consiliului Pontifical al Comunicațiilor Sociale, la prezentarea, a proiectului ”Tot magisteriul pontifical despre comunicații on line. De la Baragli până în zilele noastre”. Prezentarea proiectului a avut loc miercuri, 30 septembrie, la Sala de presă a Sf. Scaun. Au intervenit pr. Franco Lever și prof. Paolo Sparaci, de la Facultatea de Științe ale Comunicației Sociale din cadrul Universității Pontificale ”Salesianum” din Roma, îngrijitorii ”Proiectului Baragli”, realizat în colaborare cu Librăria Editură Vaticană și site-ul vatican.va.
”Proiectul Baragli”, după numele preotului iezuit Enrico Baragli (1908-2001), pionier în domeniul cercetării instrumentelor de comunicare socială, este ”prețios” pentru timpurile noastre: a subliniat arhiep. Celli la conferința de presă. Proiectul reunește și pune la dispoziția unui public tot mai larg o lungă tradiție de învățături din partea Bisericii cu privire la centralitatea comunicării. În același timp, permite o privire de ansamblu asupra modului în care limbajul și mijloacele prin care Biserica și-a transmis mesajul s-au transformat în decursul timpului, căutând mereu forma cea mai bună de comunicare.Cercetarea din acest domeniu, a mai spus mons. Celli, a depășit cadrul strict al tehnologiilor pentru a se îmbogăți cu o semnificativă reflecție teologică pentru că, după cum afirma Benedict al XVI-lea în 2001, ”dacă noile limbaje au un impact asupra modului de a gândi și de a trăi, aceasta privește, într-un anume fel, și domeniul credinței, înțelegerea și exprimarea ei”.

”Eu – a continuat mons. Celli – cred că una din principalele provocări cu care Biserica se confruntă în lumea de astăzi se referă la modul în care reușește să stabilească un dialog bazat pe respect cu cultura digitală din aceste timpuri și la felul în care este capabilă să folosească limbajul oamenilor și femeilor de astăzi pentru a vesti Evanghelia”. Mons. Celli a prezentat și posibilitatea ca într-un viitor apropiat, ”Proiectul Baragli” să cuprindă și intervențiile pe care Bisericile ortodoxe sau evanghelice le-au formulat cu privire la comunicațiile sociale.

La rândul său, pr. Franco Lever, a oferit reperele esențiale despre ”Proiectul Baragli”. Mai întâi adresa Proiectului: site-ul www.chiesaecomunicazione.com, unde vor fi puse la dispoziția utilizatorilor pasaje selecționate, pentru moment, din 1105 documente în traducere multilingvistică, de la primul până la cel de-al două zecelea secol. Apoi, navigatorul Proiectului, care permite consultarea surselor disponibile în Internet. De asemenea, o platformă pentru lectură și studiul persona. În fine, un ambient deschis la colaborare și contribuții din partea utilizatorilor, din moment ce Proiectul funcționează acum doar în versiunea Beta (versiunea de început).

Pr. Franco Lever a precizat, în același timp, trei direcții de activitate: extinderea arhivei, la care se dorește includerea documentelor adoptate de Conferințele episcopale, de episcopi sau de alte Biserici; stabilirea unei rețele de colaboratori, indispensabilă pentru a oferi traducerea documentelor și pentru ajunge la noi surse de documentare; în fine, oferirea de noi instrumente și metodologii, cu ajutorul unei platforme de publicare în hypernote, care să stimuleze lectura, cercetarea și împărtășirea cu ceilalți cititori.

Realizatorii Proiectului Baragli și-au exprimat speranța ca tot mai mulți utilizatori ai datelor puse la dispoziție să ajungă să înființeze adevărate comunități virtuale de studiu, în care să facă schimburi de observații și să împartă cu ceilalți rezultatul cercetărilor, listele de documente consultate, elaboratele și adnotările care pot fi utile pentru toți cititorii.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia