Papa binecuvintează la audienţa generală o statuie imensă a Sfintei Rita adusă din Liban. – ANSA

RV 30 septembrie 2015. La finalul audienţei generale de miercuri, 30 septembrie, papa Francisc a salutat numeroşii pelerini prezenţi în piaţa Sfântul Petru, veniţi pentru a-şi exprima devoţiunea personală faţă de Sfânta Rita, a cărei statuie adusă în piaţă a fost binecuvântată de Pontif:

• „Adresez un salut cordial pelerinilor de limba italiană. Sunt bucuros să-i primesc pe credincioşii devotaţi Sfintei Rita de Cascia, însoţiţi de mons. Renato Boccardo, arhiepiscop de Spoleto-Norcia, dieceza originară a Sfintei. Pentru a binecuvânta statuia sfintei, vă invit pe toţi să recitiţi pe parcursul următorului Jubileu al Milostivirii extraordinara sa experienţă umană şi spirituală, ca semn al puterii milostivirii lui Dumnezeu”.

Statuia Sfintei Rita înaltă de 6 metri, cu o greutate de 30 tone, a fost realizată la Ayto, în Liban de sculptorul Neyef Alwan, sub patronajul devotatului mecenat Sarkis Sarkis. Statuia va fi pusă la Cascia, pe 18 octombrie a.c., la intersecţia cu Roccaporena, locul de naştere al Sfintei cazurilor imposibile.  Opera a fost sculptată în piatră libaneză, extrasă la 2000 m şi o reprezintă pe Sfânta Rita cu elementele ce o caracterizează: coroana de spini, trandafirul, crucea şi via. După audienţa generală, statuia a rămas în piaţa Sfântul Petru încă o zi, pentru a putea fi venerată de toţi credincioşii, însoţiţi de arhiepiscopul locului, care a celebrat în după-amiaza zilei de 30 septembrie a.c. şi o Sfântă liturghie în Bazilica Sfântul Petru pentru persoanele devotate.

Un salut special a fost adresat de papa Francisc la audienţa de miercuri, pelerinilor polonezi, cărora le-a mulţumit pentru rugăciunea cu care l-au însoţit în călătoria sa şi călugăriţelor Preasfintei Inimi a lui Isus din Polonia, venite să mulţumească în inima Bisericii Universale pentru beatificare călugăriţei Clara Ludovica Szczęsna, împreună fondatoare a Congregaţiei, care a avut loc recent, pe 27 septembrie a.c., la Cracovia:

• „Fericita Clara Ludovica ne-a învăţat prin viaţa sa dăruirea într totul lui Dumnezeu.s, serviciul umil pentru aproapele nostru, viaţa trăită după Evanghelie, sensibilitatea pentru cei săraci, care se găsesc în nevoi şi a celor pierduţi pe cale. Motto-ul Fericitei «Totul pentru Inima lui isus» să fie pentru fiecare o provocare, pentru a putea trăi după Voia lui Dumnezeu. Lăudat să fie Isus!”.

La momentul final, papa Francisc a salutat copii secţiei de oncologie ai Spitalului Ioan al XXIII-lea din Bergamo şi cei 400 de bolnavi cu dizabilităţi îngrijiţi de Ordinul maltez din Germania care au urmărit audienţa din aula Paul al VI-lea. Papa Francisc, înainte de a începe audienţa, a trecut să îi salute şi să-i binecuvinteze.  Pontiful i-a salutat în cadrul audienţei şi pe preoţii Colegiului Mexican din Roma, ai Colegiului Sfântul Paul şi pe seminariştii Colegiului Pontifical Maria Mater Ecclesiae din Roma. El le-a urat acestora ca „în oportunitatea pe care o au, de a vizita Cetatea Eternă, să găsească prilejul de a-şi întări speranţa şi dragostea pentru Dumnezeu”.

Nu în ultimul rând, un gând special adresat de Pontif tinerilor, cuplurilor proaspăt căsătorite şi persoanelor bolnave, atât cele prezente în piaţă, cât şi cei care au urmărit audienţa pe ecrane:

•  „Astăzi îl comemorăm pe Sfântul Ieronim.  Fie ca pentru voi dragi tineri, pasiunea sa pentru Sfânta Scriptură să vă determine să vă îndrăgostiţi de Cartea Vieţii. Dragi bolnavi, austeritatea Sf. Ieronim să dea sens suferinţei voastre, iar vouă, dragi tineri căsătoriţi, vigoarea sa spirituală să vă întărească credința în noua voastră casă”.

(rv – M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia