27.09.2015, Philadelphia (Catholica) – În timpul vizitei la centrul corecțional din Philadelphia, din această dimineață, Papa Francisc a spus că fiecare persoană poartă în viața sa răni, dar Isus ne spală păcatele și ne invită la o viață deplină. „Viața este o călătorie, pe multe drumuri diferite, pe căi diferite, care lasă urme asupra noastră. Cu toții avem nevoie să fim curățați, să fim spălați. Toți suntem căutați de Învățător, care dorește să ne ajute să ne reluăm călătoria. Domnul merge înaintea noastră; către noi toți întinde o mână de ajutor.”

Pontiful s-a întâlnit cu aproximativ 100 de deținuți și familiile lor la centrul corecțional Curran-Fromhold, într-unul dintre ultimele evenimente publice ale călătoriei sale pastorale în Statele Unite ale Americii. Deținuții erau creștini și musulmani, de rase diferite. Conform Philadelphia Inquirer, acuzațiile ce li se aduc diferă de la viol la jaf și trafic de droguri. Reflecția Sfântului Părinte s-a concentrat pe scena în care Isus spală picioarele discipolilor Săi. Pe atunci gestul era unul de primire, deoarece picioarele oaspeților erau adesea prăfuite, tăiate și rănite de drumurile pietruite.

 

„Îl vedem pe Isus care spală picioarele, picioarele noastre, cele ale discipolilor săi de ieri și de astăzi. […] Prin credință știm că Isus ne caută, vrea să vindece rănile noastre, să îngrijească picioarele noastre de rănile unui drum încărcat de singurătate, să ne curețe de praful care s-a lipit pe străzile pe care le-a parcurs fiecare.” Papa a subliniat apoi că Isus ne vindecă pentru a ne da ocazia să trăim din nou deplin. „Domnul ne arată clar aceasta prin intermediul unui gest: spălarea picioarelor pentru a merge la masă. O masă la care El vrea ca nimeni să nu rămână afară. O masă care a fost pregătită pentru toți și la care toți suntem invitați. […] Dacă nu îți spăl picioarele, nu îți voi putea da viața pe care Tatăl a visat-o, viața pentru care te-a creat.”

Isus vine să ne refacă demnitatea de fii ai lui Dumnezeu, a explicat Sfântul Părinte. „Vrea să ne ajute să pornim din nou, să reluăm drumul nostru, să recuperăm speranța noastră, să ne redea credința și încrederea. Vrea ca să ne întoarcem pe străzi, la viață, simțind că avem o misiune; că acest timp de închidere nu a fost niciodată și nu va fi niciodată sinonim cu expulzare.” Papa i-a provocat apoi pe deținuți, pe lucrătorii din închisoare și societatea ca întreg să se privească unii pe alții cu ochii lui Cristos, „care nu s-a scandalizat de praful strâns pe drum, ci a dorit curăție, vindecare și refacere”.

A mai spus că timpul petrecut în închisoare ar trebui să fie un timp al reabilitării, toți fiind chemați să încurajeze și să asiste în această reabilitate. „Acest timp din viața voastră poate avea un singur scop: să vă dea o mână de ajutor să reveniți pe drum, să vă ajute să vă realăturați societății. Cu toții suntem parte a acestui efort, toți suntem invitați să încurajăm, să ajutăm și să permitem reabilitatea voastră. […] Isus ne cere să creăm noi oportunități: pentru prizonieri, pentru familiile lor, pentru funcționari și pentru societate ca întreg.” A deplâns sistemele de închisori „care nu sunt preocupate să îngrijească rănile, să aline durerea, să ofere noi posibilități”.

„Orice societate, orice familie care nu poate împărtăși sau nu ia în serios durerea copiilor ei, și vede durerea ca pe ceva normal sau de așteptat, este o societate condamnată să rămână ostatică în sine, pradă chiar acelor lucruri care au provocat acea durere”, a avertizat Papa. A mai spus că a venit la închisoare ca păstor și frate în solidaritate cu deținuții și cu familiile lor. „Am venit să ne rugăm împreună și să îi oferim lui Dumnezeu orice provoacă durere, dar și orice dă speranță, pentru ca să putem primi de la El puterea învierii. […] Să privim la Isus care ne spală picioarele: El este ‘calea, adevărul și viața’ care vine să ne facă să ieșim din înșelăciunea de a crede că nimic nu se poate schimba! Isus care ne ajută să mergem pe drumuri de viață și de plinătate. Fie ca forța iubirii Sale și a Învierii Sale să fie mereu cale de viață nouă.”

Exprimaţi-vă opinia