23.09.2015, Washington (Catholica) – În cel mai lung discurs de până acum din călătoria sa, Papa Francisc i-a lăudat miercuri, 23 septembrie 2015, pe Episcopii americani pentru angajamentul lor pentru apărarea vieții, pentru modul de tratare a crizei abuzurilor sexuale comise de clerici și pentru primirea acordată imigranților, îndemnându-i în același timp să nu le fie frică să facă mai mult. În discursul său, Pontiful a cerut să fie scuzat „dacă într-un fel îmi susțin propriul caz”, aducând în atenție imigrația ca provocare cheie a vremurilor actuale.

Actualmente SUA se confruntă „cu acest val de imigrație latino-americană ce afectează multe dintre Diecezele lor”, a spus el, mulțumindu-le Episcopilor pentru tot ce au făcut pentru a-i primi pe migranții „care continuă să privească spre America, asemenea multora înaintea lor, în speranța de a se bucuria de binecuvântarea libertății și prosperității”. „Biserica din Statele Unite ale Americii cunoaște mai bine ca multe altele speranța prezentă în inimile acestor ‘pelerini’. De la început ați învățat limbile lor, le-ați apărat cauza, v-ați adus propria contribuție, protejându-le drepturile, ajutându-i să prospere și păstrând vie flacăra credinței lor.”

Pontiful a admis însă și existența unor provocări din partea acestui flux mare de diverși oameni, recunoscând că nu este întotdeauna ușor să privești dincolo de diferențe în sufletul persoanei. „Dar să știți că și ei au resurse de împărtășit. Să nu vă fie deci frică să îi primiți. Oferiți-le căldura iubirii lui Cristos și veți debloca misterul inimilor lor. Sunt sigur că, așa cum s-a întâmplat adesea în trecut, acești oameni vor îmbogăți America și Biserica ei.” Afirmațiile au fost făcute în fața a peste 400 de Episcopi americani reuniți în Catedrala Sf. Matei din Washington, în prima sa zi plină petrecută în SUA.

Discursul a urmat după o celebrare, la finalul căreia Sfântul Părinte a fost salutat de Cardinalul Donald Wuerl de Washington și de Arhiepiscopul Joseph Kurtz de Louisville, care a spus că „noi, ca națiune fondată de imigranți căutând libertatea religioasă și oportunitatea economică, avem o responsabilitate specială de a asigura că promisiunea unei unice națiuni, sub Dumnezeu, cu libertate și dreptate pentru toți, rămâne visul american accesibil oricui”. Prelatul, ce deține și funcția de președinte al Conferinței Episcopale Americane, a adăugat: „fideli moștenirii noastre, căutăm să răspândim Vestea cea Bună pentru ca fiecare viață umană să fie prețuită și să aibă ocazia să înflorească”.

Papa și-a susținut discursul în limba italiană, începând prin a saluta comunitatea evreiască din SUA, în contextul în care astăzi este sărbătoarea Yom Kippur, Ziua Ispășirii, cea mai sfântă zi din calendarul evreiesc. În discurs, Sfântul Părinte a subliniat apropierea sa de păstorii din SUA, lăudând „angajamentul statornic al Bisericii din America față de cauza vieții și a familiei, care reprezintă principalul motiv al acestei vizite”. A apreciat și dedicarea pentru integrarea imigranților în societatea americană, precum și accentul pus de Biserică pe educație și caritate. A recunoscut și curajul cu care Biserica din SUA face față dificultăților provocate de abuzurile sexuale, „fără teama de auto-critică sau de costurile mari”. „Nu v-a fost frică nici să vă detașați de orice era neesențial pentru a recâștiga autoritatea și încrederea necesare miniștrilor lui Cristos și pe bună dreptate așteptate de credincioși.”

A fost amintit și „angajamentul generos al Bisericii de a aduce vindecare victimelor – recunoscând că în procesul de vindecare ne vindecăm toți – și de a continua să acționeze pentru a se asigura că astfel de infracțiuni nu se vor mai repeta vreodată.” Papa Francisc a oferit Episcopilor propriile sale gânduri despre a fi păstor, spunând: „Vă vorbesc ca Episcop al Romei, chemat de Dumnezeu la o vârstă înaintată, dintr-o țară care este de asemenea din continentul american, pentru a veghea la unitatea Bisericii Universale și pentru a încuraja în caritate drumul tuturor Bisericilor particulare spre o mai mare cunoaștere, credință în și iubire pentru Cristos.”

Sfântul Părinte a spus că nu urmărește să ofere o strategie specifică, să judece sau să dea lecții, ci să vorbească cu ei „ca un frate între frați”. Și a adăugat: „mă întorc încă o dată la sarcina exigentă – veche și mereu nouă – de a căuta căile pe care trebuie să le parcurgem și spiritul de care avem nevoie pentru a lucra. Fără a pretinde să fiu exhaustiv, aș dori să vă ofer câteva reflecții pe care le consider utile pentru misiunea noastră.”

A subliniat nevoia de a-și aminti de bucuria de a fi păstori, precum și de bucuria întâlnirii personale cu Cristos în rugăciune. „Nu este vorba de predicarea unor doctrine complicate, ci de proclamarea cu bucurie a lui Cristos cel mort și înviat pentru noi”, a spus el, explicând că stilul predicării trebuie să fie mereu orientat spre a-i atinge la nivel personal pe credincioși. A îndemnat Episcopii să își amintească să fie „păstori care nu își țin privirea în jos, preocupați doar de ale noastre, ci își ridică mereu (privirea) spre orizonturile pe care Dumnezeu le deschide în fața noastră și care depășesc tot ceea ce noi am putea prevedea sau plănui”.

Afirmând că „este util ca un Episcop să aibă viziunea unui lider și agerimea unui administrator”, a adăugat că „ajungem la un declin disperant ori de câte ori confundăm tăria puterii cu tăria acelei neputințe cu care ne-a răscumpărat Dumnezeu. Episcopii trebuie să fie foarte conștienți de lupta dintre lumină și întuneric ce se desfășoară în această lume”. Papa Francisc a atras atenția asupra importanței dialogului, spunând că acesta trebuie să aibă loc la toate nivelurile, inclusiv între ei, dar și cu preoții lor, cu laicii, cu familiile, cu societatea… Noi suntem promotorii culturii întâlnirii. Noi suntem sacramente vii ale îmbrățișării dintre bogăția lui Dumnezeu și sărăcia noastră.”

„Suntem mărturisitorii smeririi și condescendenței lui Dumnezeu care anticipă cu iubire fiecare răspuns al nostru. Dialogul este metoda noastră, nu ca o strategie prin învăluire ci din fidelitate față de Cel care nu obosește niciodată să viziteze piețele noastre, chiar și în ceasul al unsprezecelea, pentru a face propunerea Sa de iubire.” A vorbit și despre importanța la a fi umili și la a încuraja colegialitatea între ei. Într-o lume divizată, Biserica nu poate să permită să fie „închiriată, stricată sau cu lupte”. „Misiunea noastră ca Episcopi este în primul rând aceea de a întări unitatea, o unitate a cărei conținut este definit de Cuvântul lui Dumnezeu și de Pâinea unică din ceruri”, le-a amintit el.

„Cu aceste două realități, fiecare dintre Bisericile încredințate nouă rămâne catolică, deschisă și în comuniune cu toate Bisericile particulare și cu Biserica Romei, care ‘prezidează în caritate’.” A adăugat că este deci imperativ „să se vegheze asupra acestei unități, să fie păzită, promovată și să se dea mărturie despre ea ca semn și instrument care, dincolo de orice bariere, unește națiuni, rase, clase și generații.” Slujirea adusă unității este în mod special importantă pentru SUA, deoarece „vastele resurse materiale și spirituale, culturale și politice, istorice și umane, științifice și tehnologice impun semnificative responsabilități morale într-o lume care caută, în mod confuz și cu multă trudă, noi echilibre pentru pace, prosperitate și integrare”.

Papa Francisc i-a încurajat apoi pe Episcopi să față facă cu curaj provocărilor actuale. „Victimele nevinovate ale avortului, copiii care mor de foame sau uciși de bombe, imigranții care se îneacă în căutarea unui mâine mai bun, bătrânii sau bolnavii care sunt considerați poveri, victimele terorismului, războaiele, violența și traficul de droguri, mediul devastat de relația omului de tip prădător cu natura – în joc în toate acesta este darul lui Dumnezeu, față de care noi suntem administratori nobili”, a spus el. „Este greșit deci să privim în altă parte și să tăcem. Nu mai puțin importantă este evanghelia familiei, pe care la Întâlnirea Mondială a Familiilor din Philadelphia o voi proclama împreună cu voi întregii Biserici.”

A amintit Episcopilor că „aceste aspecte esențiale ale misiunii Bisericii aparțin nucleului învățăturii primite de la Domnul. Este datoria noastră să le conservăm și transmitem, chiar și când timpurile sunt opuse și chiar ostile acestui mesaj. Vă îndemn să oferiți această mărturie, cu mijloacele și creativitatea născute din iubire, și cu umilința adevărului. Ea trebuie nu doar să fie predicată și proclamată în exterior, ci și să găsească spațiu în inimile oamenilor și în conștiința societății.” În lumina singurătății, a neglijării, a fricii și a disperării care se manifestă în diversele metode de escapism, chiar și în contexte de bogăție materială, „doar o Biserică ce se poate strânge în jurul ‘focului’ poate rămâne capabilă să îi atragă pe ceilalți” – în jurul focului „care s-a aprins în dimineața Paștilor”.

Papa Francisc a conchis dând două recomandări finale Episcopilor: să îi primească pe imigranți și să fie mereu păstori care sunt aproape de oamenii lor, în special de preoții lor. „Sprijiniți-i, dar nu lăsați ca ei să se mulțumească cu jumătăți de măsură”, a fost îndemnul său. „Găsiți căi de încurajare a creșterii lor spirituale, ca să nu cadă în ispita de a deveni notari sau birocrați”, ci să reflecte în schimb maternitatea Bisericii. „Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze, iar Fecioara Maria să vegheze asupra voastră!”

Exprimaţi-vă opinia