RV 22 sep 2015. După călătoria apostolică de patru zile în Cuba, papa Francisc a ajuns marți, 22 septembrie 2015, la Washington pentru cea de-a doua etapă a celei de-a zecea călătorii apostolice internaționale a pontificatului. Aeronava companiei Alitalia a decolat marți de la Santiago de Cuba în jurul orei 12.30 și a aterizat pe aeroportul ”Andrews Air Force Base” din capitala federală în jurul orei locale 16.00 (ora României 23.00). Suveranul Pontif a fost întâmpinat de președintele american Barack Obama și soția sa, Michelle, cu toate că ceremonia oficială de bun venit are loc mâine la Casa Albă.

Finalitatea pastorală a călătoriei apostolice o reprezintă cea de-a VIII-a Întâlnire mondială a familiilor de la Philadelphia, în desfășurare de la 22 la 27 septembrie pe tema ”Iubirea este misiunea noastră. O familie vie”, cu participarea a mii de familii din lumea întreagă. Familiile din România sunt reprezentate de mai multe cupluri de soți din Oradea, însoțite de episcopul eparhiei greco-catolice Virgil Bercea și de episcopul diecezei romano-catolice Laszlo Bocskei. Așteptând momentul întâlnirii cu familiile la Philadelphia, Sfântul Părinte a trimis deja un scurt mesaj video în care afirmă: ”Vin la voi pentru că voi sunteți acolo”. Nu a întârziat răspunsul credincioșilor din orașul care păstrează Clopotul Libertății (Liberty Bell). ”Ne rugăm pentru tine!”, ”Credința ne susține!”, ”Dumnezeu trece prin privirea ta!” se citește pe pancartele uriașe dispuse în fața catedralei ”Sfinții Petru și Paul” din Philadelphia, unde este înmormântat ultimul reprezentant al Sfântului Scaun în România de dinainte de război, arhiepiscopul Gerald Patrick O’Hara, și unde Suveranul Pontif celebrează peste patru zile o Sfântă Liturghie solemnă.

Miercuri, 23 septembrie, la 9.15, are loc ceremonia oficială de bun venit la Casa Albă și colocviile cu președintele american Barack Obama. Călătoria apostolică intră imediat în partea religioasă prin rugăciunea cu episcopii americani în catedrala Sfântul Matei, la ora 11.30. Momentul culminant al zilei îl reprezintă fără îndoială Sfânta Liturghie și ceremonia de canonizare a pr. Junipero Serra, evanghelizatorul Californiei, în sanctuarul național al Neprihănitei Zămisliri, începând cu ora 16.30.

Joi, tot la Washington, la 9.20, așteptata vizită a Suveranului Pontif la Congresul Statelor Unite ale Americii. Este pentru prima dată în istoria relațiilor bilaterale când un Pontif se va adresa membrilor Congresului cu un discurs oficial.

În aceeași zi, după vizita la Centrul caritabil al parohiei Sfântul Patriciu și întâlnirea cu mai mulți nevoiași din capitala federală, papa Francisc merge cu avionul, la ora 16.00, la New York, unde se va ruga împreună cu preoții și persoanele consacrate rugăciunea Vesperelor în catedrala Sfântul Patriciu, la 18.45.

A doua zi, vineri, 25 septembrie 2015, Suveranul Pontif va ține un discurs la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York, unde se va afla de la 8.30 la 11.00. Din agenda zilei menționăm, de asemenea, întâlnirea inter-religioasă la Memorialul de la Ground Zero, vizita, după amiază, la școala ”Sfânta Fecioară, regina îngerilor” și întâlnirea cu copiii și familiile de imigranți. Ultimul eveniment oficial are loc la Madison Square Garden unde, la ora 18.00, papa Francisc celebrează Sfânta Liturghie cu participarea credincioșilor din New York și împrejurimi.

Sâmbătă, 26 septembrie, papa Francisc merge de la New York la Philadelphia pentru a întâlni familiile reunite pentru cea de-a VIII-a Întâlnire mondială a familiilor. La 10.30 Papa prezidează Sfânta Liturghie în catedrala orașului alături de episcopii din Pennsylvania. După amiază, Pontiful participă la întâlnirea pentru libertate religioasă cu comunitatea hispanică și alți imigranți. În cursul serii, de la 19.30, papa Francisc merge la Veghea de rugăciune în cadrul căreia mărturiile despre greutățile și speranțele familiei creștine se vor alterna cu momente muzicale de înaltă ținută, la care și-au anunțat participarea, printre alții, Aretha Franklin și Andrea Bocelli.

Duminică, 27 septembrie, este ultima zi din cea de-a zecea călătorie apostolică internațională a papei Francisc. La 9.15, Pontiful se va ruga împreună cu episcopii participanți la Întâlnirea mondială a familiilor, după care va merge și va sta de vorbă cu deținuții de la închisoarea Curran-Fromhold, unul din institutele de maximă siguranță ale țării. Duminică după amiază, papa Francisc prezidează, începând cu ora 16.00, Sfânta Liturghie de încheiere a celei de-a VIII-a Întâlniri mondiale a familiilor la ”B. Franklin Parkway” din Philadelphia, la sfârșitul căreia se anunță orașul care găzduiește întâlnirea mondială a familiilor din 2018. După Sfânta Liturghie, ceremonia de rămas bun, în care Papa se adresează în mod special organizatorilor și sponsorilor Întâlnirii mondiale a familiilor. La ora locală 20.00, plecarea de la Philadelphia și întoarcerea la Roma, unde sosirea este prevăzută pe aeroportul Ciampino luni, 28 septembrie, în jurul orei locale 10.00.

(rv – A. Dancă)

 

Exprimaţi-vă opinia