Biserica continuă să asigure propriile eforturi astfel încât să se facă față crizei umanitare din Irak și Siria: cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale – EPA

18 septembrie 2015. Biserica continuă să asigure propriile eforturi astfel încât să se facă față crizei umanitare din Irak și Siria: astfel a spus cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, care a luat cuvântul în cadrul întâlnirii internaționale a reprezentanților organizațiilor caritative ale Bisericii, inițiativă a Consiliului Pontifical Cor Unum.

De altfel, Papa Francisc s-a întâlnit  joi, 17 septembrie, în Sala Consistoriului, cu participanții la această reuniune. În cuvântul adresat lor, Pontiful și-a exprimat recunoștința pentru asistența acordată de organismele caritative ale Bisericii victimelor crizei din Siria, Irak și din țările vecine,  și, totodată, pentru confortul oferit, prin acțiuni concrete, celor care suferă.

Intervievat de colegul nostru Amedeo Lomonaco, cardinalul Sandri a ilustrat intervenția caritativă a Bisericii în vederea ameliorării gravei situații în care se află numeroase persoane din Orientul Mijlociu:
Card. Sandri. În ciuda dezastrului umanitar din Orientul Mijlociu, la care asistăm zilnic, Biserica – prin mijloacele sale, chiar sărace și limitate fiind, a rămas prezentă și continuă să ajute și să sprijine populațiile nevoiașe din Orientul Mijlociu. Biserica nu numai că nu i-a abandonat pe creștini, dar îi ajută și pe musulmani. Îi ajută pe toți cei aflați în nevoie. Când am fost la Bagdad, am putut constata personal acest fapt, văzând operele de binefacere pe care asociația Caritas le face pentru copiii și femeile de religie musulmană, din această țară. Însă, nu este vorba despre o demonstrație de putere sau despre o inițiativă în căutare de prestigiu. Nu, nu are nimic de a face cu dorința de a apărea. Este vorba despre acțiuni umanitare zilnice, făcute cu smerenie.  Deși mică, persecutată, suferindă, Biserica a activat și continuă să activeze în această regiune în care se înregistrează exoduri în masă, în care este prezent conflictul armat, cu toate consecințele sale nefaste, ale cărui prime victime sunt femeile și copiii.

Despre modul în care Biserica îi însoțește pe refugiați, în situația lor dureroasă, cardinalul prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale a spus:
Card. Sandri: Cu siguranță, toți cei care acordă primire și asistență refugiaților fac tot posibilul în acest moment. Printre cei care acordă asistență se numără și asociațiile de caritate ale Bisericii. Trebuie spus că ne aflăm în fața unei crize umanitare, nu a unei crize în privința religiei: este o stare de tulburare a demnității și măreției omului. Suferind mult pentru toate aceste persoane aflate într-o situație foarte grea, Papa a ridicat de multe ori vocea, pentru a cere pace și punerea de acord a părților în vederea găsirii unei soluții. Totodată, s-a încercat găsirea și oferirea unei soluții și prin intermediul nunților apostolici din țările implicate. Însă Papa nu este ascultat și de multe ori apare ca o voce ce strigă în deșert. Misterul fărădelegii celui rău guvernează lumea și nu știm de cine anume depinde în mod concret, această situație neducând la soluții de pace și înțelegere. Însă Biserica este întotdeauna deschisă și reprezintă o punte, un mediator, atunci când acest lucru este necesar și solicitat.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia