Papa Francisc, la Sfânta Liturghie celebrată duminică, 20 septembrie 2015, în Piața Revoluției din Havana. – EPA

 RV 20 sep 2015. O mare mulțime de oameni a luat parte la Sfânta Liturghie celebrată de papa Francisc duminică, 20 septembrie 2015, în Piața Revoluției de la Havana, în cea de-a doua zi a călătoriei sale apostolice în Cuba. Suveranul Pontif a ajuns sâmbătă pe insula caraibiană pentru o călătorie apostolică de 4 zile, cu etape în capitala țării, la Holguin și Santiago de Cuba. La ritul sacru din Havana au asistat, printre alții, președintele cubanez Raul Castro și președinta Argentinei, Cristina Kirchner. Sfântul Părinte, pornind de la evanghelia duminicii din ritul roman sau latin (Mc 9,30-37), a vorbit despre logica iubirii lui Isus care răstoarnă logica noastră de măreție și putere: Evanghelia îi înalță pe cei mici, pe cei care slujesc. Sfânta Liturghie a fost animată de cântece religioase tipice spiritualității cubaneze.
Din Havana, trimisul special Radio Vatican, Sergio Centofanti:
● Sfânta Liturghie din Piața Revoluției a început cu un cântec despre speranța care se naște din credință. Piața s-a schimbat: este prezent cunoscutul portret mural al lui Che Guevara, dar sunt imagini și mai mari cu Isus cel milostiv, papa Francisc și Maica Tereza de Calcutta. Foarte mulți credincioși au venit încă din timpul nopții în Piață. Tăcere profundă în timpul celebrării. Comentând Evanghelia în care discipolii lui Isus se întreabă cine este cel mai mare, papa a explicat că Isus răstoarnă modul lor de gândire și pune în centru logica iubirii care îi înalță pe cei mici, nu pe cei mari, nu pe cei care se simt sau vor să fie superiori altora:
Papa Francisc: «Departe de orice fel de elitism, orizontul lui Isus nu este pentru câțiva privilegiați capabili să ajungă la ”cunoașterea dorită” sau la niveluri distinse de spiritualitate. Orizontul lui Isus este întotdeauna o propunere pentru viața de zi cu zi, chiar și aici, pe insula ”noastră”, o propunere care face în așa fel încât viața zilnică să aibă întotdeauna un anumit gust de eternitate».

”Este marele paradox al lui Isus” care spune: ”dacă cineva vrea să fie primul, să fie ultimul; cine vrea să fie mare, să-i slujească pe ceilalți, nu să se slujească de ceilalți”. Iar a sluji înseamnă ”a avea grijă de cei care sunt slabi în familiile noastre, în societatea noastră, în poporul nostru. Sunt chipurile suferinde, lipsite de apărare și îndurerate pe care Isus ne îndeamnă să le privim și să le iubim în mod concret. O iubire care se concretizează în fapte și decizii”.
Papa Francisc: «Există o ”slujire” care îi slujește pe ceilalți; dar trebuie să ne ferim de cealaltă slujire, de ispita ”slujirii” care se slujește de ceilalți. Există o formă de exercitare a slujirii care are ca interes să le aduc un beneficiu celor care sunt ”ai mei”, în numele ”nostru”. Această slujire îi lasă mereu deoparte pe ”ai tăi”, declanșând o dinamică de excluziune».

E necesar să nu cădem în ispitele ”slujirii care se slujește” pentru ”a duce unii altora poverile”, departe de privirea care judecă.
Papa Francisc: «A ne duce unii altora poverile nu urmărește o atitudine de servilism, dimpotrivă, pune în centru chestiunea fratelui: slujirea caută întotdeauna chipul fratelui, atinge trupul său, simte apropierea sa, în unele cazuri până la suferință, și caută promovarea lui. Din acest motiv slujirea nu este niciodată ideologică, din moment ce nu slujește ideile, ci persoanele».

Poporul din Cuba, a încheiat papa Francisc, ”are răni, ca orice popor, dar știe să stea cu brațele deschise”. De aici, îndemnul Sfântului Părinte de a nu neglija slăbiciunea fraților cu motivul proiectelor care pot apărea seducătoare, dar care se dezinteresează de chipul celui care îți stă alături”.

Potrivit trimisului în Cuba al postului nostru de radio, la Havana se află în fază de construcție prima biserică autorizată de guvernul cubanez în ultimii 50 de ani și va fi închinată Sfântului Ioan Paul al II-lea. Costurile de construcție sunt susținute și de parohia din Palmi, în regiunea italiană Calabria. Proiectul a fost lansat cu determinare de arhiepiscopul de Havana, card. Jaime Lucas Ortega y Alamino, și se bucură de sprijinul președintelui Raul Castro, care a dispus ca terenul de cinci mii de metri pătrați să fie donat noii parohii. Biserica, în fază incipientă, se înalță într-un cartier de la periferia capitalei cubaneze, unde trăiesc aproximativ 50 de mii de persoane fără un preot și fără o biserică.

După Sfânta Liturghie de la Havana, are loc, în jurul orei locale 16.00 (ora României 23.00), vizita de curtoazie la președintele Cubei, Raul Castro, la Palatul Revoluției. Cu aceeași ocazie se desfășoară colocviile oficiale între cardinalul secretar de Stat Pietro Parolin și vice-președintele cubanez al Consiliului de Stat. La ora 17.00, papa Francisc merge la catedrala din Havana pentru celebrarea rugăciunii Vesperelor cu preoții, persoanele consacrate și seminariștii. Ultimul eveniment din agenda de duminică a papei Francisc la Havana este întâlnirea cu tinerii la Centrul cultural ”Pr. Felix Varela”, personalitate religioasă și socială marcantă pentru istoria cubaneză.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia