krajewski

18.09.2015, Vatican (Catholica) – O familie de patru persoane a fost primită de comunitatea parohiei Sfânta Ana din Vatican după ce Papa Francisc a făcut un apel la începutul acestei luni către toate Bisericile din Europa să își deschidă porțile pentru refugiați. Elemosinierul papal, Episcopul Konrad Krajewski, a dat o declarație astăzi în care spune că familia – tată, mamă și doi copii – au sosit deja. Familia de creștini sirieni greco-catolici melchiți a fugit din Damascul sfâșiat de război și a ajuns în Vatican pe 6 septembrie, în ziua în care Papa Francisc, în timpul rugăciunii Angelus de duminică, a făcut apelul către parohii de a lua o familie în adăpost.

„În fața tragediei a zeci de mii de refugiați care fug din fața morții din cauza războiului și a foametei, și au pornit la drum spre o speranță de viață, Evanghelia ne cheamă și ne cere să fim ‘aproapele’ celor mai mici și abandonați, să dă le dăm o speranță concretă”, spunea Papa în acea zi. „De aceea, în apropierea Jubileului Milostivirii, adresez un apel parohiilor, comunităților călugărești, mănăstirilor și sanctuarelor din toată Europa să exprime concretețea Evangheliei și să primească o familie de refugiați.”

Conform declarației elemosinierului, familia va sta într-un apartament din Vatican, de lângă Bazilica San Pietro. Toate procedurile necesare pentru a cere protecție internațională pentru respectiva familie au fost demarate imediat. Deoarece legislația actuală nu permite celor ce au cerut azil să muncească plătit în primele șase luni de la cerere, familia va fi asistată de comunitatea parohiei Sf. Ana în acest timp. Prelatul a mai spus că nu se pot oferi alte informații despre familie până ce Italia nu ia o decizie privind acordarea sau nu a statutului de refugiat. De asemenea a cerut respectarea intimității familiei în acest timp, așteptându-se desigur să existe un interes al presei față de cei patru, în special pentru interviuri.

Episcopul Krajewski a spus că nu poate oferi informații despre starea cazării unei alte familii în parohia Sf. Petru din Vatican, dar în interviul oferit de Pontif pentru Radio Renaissance, acesta afirma că ambele parohii găzduiesc deja familii (adică parohia Sf. Ana și parohia Sf. Petru). Într-un interviu din 14 septembrie, Papa Francisc spunea că a cerut parohiilor și comunităților să găzduiască familii, nu persoane individuale, deoarece „o familie oferă o mai mare siguranță”, iar riscul „infiltrărilor” este redus. De asemenea a clarificat că nu a cerut folosirea casei parohiale, ci comunitatea parohială să găsească un mic spațiu, în cel mai rău caz apelându-se la închiriere.

Exprimaţi-vă opinia