Papa Francisc, cu operatorii din domeniul pastorației străzii – OSS_ROM

RV 17 sep 2015. În Sala Clementină din Palatul Apostolic, papa Francisc a primit azi în audiență participanții la simpozionul internațional despre pastorația străzii, organizat de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților. Participanții erau însoțiți de președintele Consiliului, cardinalul Antonio Maria Veglio’.

Scopul acestor zile de studiu și reflecție, a subliniat papa Francisc în discursul său adresat (înmânat) participanților, este pregătirea unui plan de acțiune care să răspundă la fenomenul copiilor și femeilor, și al familiilor lor, pentru care principalul mediu de viață este strada. La originea acestor realități se află de multe ori indiferența, sărăcia, violența familială și socială, precum și traficul cu ființe umane. Nu lipsesc, de asemenea, durerea pentru separările conjugale și nașterea unor copii în afara căsătoriei, destinați deseori unei vieți de vagabondaj.
• «Copiii și femeile străzii nu sunt numere, nu sunt ”pachete” care pot fi schimbate: sunt ființe umane cu un nume și un chip, cu o identitate dăruită de Dumnezeu fiecăruia dintre ei. Nici un copil nu alege pe cont propriu să trăiască pe stradă. Din nefericire, chiar și în lumea modernă și globalizată, foarte multor copii le este furată copilăria, le sunt furate drepturile și viitorul lor».

Sfântul Părinte a denunțat ”carența legilor și a structurilor adecvate”, care contribuie la agravarea stării lor de privațiune: lipsește o adevărată familie, educația și asistența sanitară. ”Un copil abandonat sau constrâns să trăiască pe stradă devine pradă a organizațiilor criminale, este un strigăt care se înalță la Dumnezeu, care a creat bărbatul și femeia după chipul său; este un strigăt de acuzație împotriva unui sistem social pe care de decenii îl criticăm dar ne este greu să-l schimbăm după criterii de dreptate”.

Atenția Sfântului Părinte s-a îndreptat și spre tristul fenomen al fetelor și femeilor care au ajuns în circuitul prostituției:
• «Este îngrijorător să vezi că este în creștere numărul tinerelor fete și al femeilor care sunt constrânse să-și câștige traiul pe stradă, vânzându-și trupul, exploatate de organizații criminale și uneori de rude și de cei din familie. Această realitate este o rușine a societăților noastre care se laudă că sunt moderne și că au ajuns la înalte grade de cultură și progres. Corupția răspândită și căutarea câștigului cu orice preț îi privează pe cei inocenți și pe cei mai slabi de posibilitățile unei vieți demne, alimentează criminalitatea traficului cu ființe și celelalte injustiții care apasă pe umerii lor. Nimeni să nu rămână indiferent în fața necesității urgente de a salvgarda demnitatea femeii, amenințată de factori culturali și economici!».

Sfântul Părinte a cerut participanților să nu se resemneze în fața greutăților care pun la încercare convingerea proprie, ”alimentată de credința în Cristos, care, până la culmea morții sale pe cruce, a arătat iubirea preferențială a lui Dumnezeu Tatăl față de cei mai slabi și marginalizați”.
• «Biserica nu poate să tacă, instituțiile bisericești nu pot închide ochii în fața fenomenului nefast al copiilor și femeilor străzii. (…) Noi nu putem niciodată să evităm a duce la toți, în special la cei mai slabi și dezavantajați, bunătatea și blândețea lui Dumnezeu, Tatăl milostiv. Milostivirea este actul suprem prin care Dumnezeu vine în întâmpinarea noastră, este calea care deschide inima la speranța de a fi iubiți pentru totdeauna».

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia