Papa Francisc și miniștrii mediului din țările Uniunii Europene – AFP


 RV 16 sep 2015. Înainte de audiența generală, Suveranul Pontif a primit în audiență, în Auletta Paul al VI-lea, miniștrii mediului din țările Uniunii Europene, cu ocazia reuniunii internaționale de la sfârșitul acestei luni și a conferinței Cop 21 de la Paris.
În cuvântul său, papa Francisc a subliniat că ”mediul este un bun colectiv, un patrimoniu al întregii umanități dar și o responsabilitate pentru fiecare dintre noi”, răspundere care cere o vastă ”colaborare în cadrul întregii comunități internaționale”.

Pontiful a subliniat necesitatea ca în abordarea chestiunilor mediului să se țină cont de trei principii fundamentale: principiul solidarității, din moment ce ”persoanele cel mai expuse la degradarea mediului sunt cei săraci”; principiul dreptății, pornind de la enciclica ”Laudato sii” în care se vorbește de ”datoria ecologică” dintre Nordul și Sudul planetei; în fine, principiul de participare, ”care cere implicarea tuturor părților în cauză, chiar și a celor care deseori rămân la marginea proceselor decizionale”.

Prin urmare, a încheiat Sfântul Părinte, conferința Cop 21 are în față ”o mare provocare culturală, spirituală și educativă”, la care poate răspunde dacă se ține cont de ”solidaritate, dreptate și participare”, pentru a respecta demnitatea noastră și pentru a respecta creația. ”Vă încurajez să intensificați munca voastră, împreună cu cea a colegilor voștri, pentru ca la Paris să se ajungă la rezultatul dorit. Din partea mea și a Sfântului Scaun nu va lipsi sprijinul necesar pentru a răspunde în mod adecvat atât la strigătul Terrei cât și la strigătul celor săraci”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia